Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Setmana Ciutadana de l'Alimentació Sostenible amb presència de l'ICTA-UAB

05 oct. 2021
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Diversos investigadors de l’ICTA-UAB participen a la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible, una iniciativa que tindrà lloc a Barcelona del 14 al 24 d’octubre.

Setmana Ciutadana de l'Alimentació Sostenible

La Setmana Ciutadana de l'Alimentació Sostenible té per objectiu convidar a entendre la relació entre els hàbits alimentaris i aspectes tan transversals com ara la crisi climàtica, el desenvolupament econòmic local, la cultura, la política, els drets socials i la salut. Es tracta d’una setmana dirigida a la ciutadania, en què el coneixement, la reflexió i el debat entorn dels sistemes alimentaris i la sostenibilitat conviuen amb l’art, la diversió i l’experimentació.

Aquest 2021, Barcelona és la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible. Es tracta d’una oportunitat única per consolidar projectes per transformar els sistemes alimentaris cap a models més saludables, sostenibles, justos i resilients, que fa anys es treballen i també per impulsar-ne de nous més enllà del 2021.

Però l’alimentació sostenible no podrà esdevenir un nou eix per a la gestió de la ciutat sense la implicació de la ciutadania.

Per això, la proposta projecta una visió transformadora i disruptiva amb activitats culturals, artístiques, lúdiques, divulgatives i participatives. L’objectiu és donar a conèixer la importància de l’alimentació sostenible i provocar la reflexió i el debat entorn dels processos i factors implicats en el cicle alimentari. Perquè està en joc la salut personal, la sostenibilitat dels territoris i comunitats, i la sostenibilitat de la vida al planeta.

La Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible és un projecte impulsat per l’Ajuntament de Barcelona mitjançant el Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona.


Activitats amb participació de l’ICTA-UAB


1. Diàleg entre Vanesa Freixa i Joan Rieradevall

Dia: Dissabte, 16 d’octubre 2021
Hora: 20h – Jardí dels Tarongers- Presencial amb aforament màxim

Ruralitzar l'àmbit urbà en una triple dimensió: productiva, ambiental i de valors. Entendre els espais urbanitzats també com a espais naturals productors de biodiversitat, salut i aliments. Entendre l'àmbit rural com un lloc de vida i per donar vida, no un lloc de consum ni per a ser consumit, sense sentir-nos vinculats d’una manera real als seus valors i ritmes


2. Xerrada: Alimentació baixa en emissions de CO2-eq. El cicle de vida dels aliments i la seva petjada de carboni

Amb Carles Martinez Gasol, investigador vinculat a l’ICTA-UAB

Dia: Diumenge, 17 d'octubre  2021
Hora: 13h - 
Plaça del Rei - Presencial amb aforament màxim

Xerrada en què es repassaran totes les etapes de cicle de vida més freqüents dels nostres aliments. De la granja a la taula, i ens qüestionarem quina petjada de carboni té l’agricultura, l’envasat, la logística, la cuina, el residus orgànics, etc. L’objectiu final és aportar informació per decidir una alimentació menys. impactant en emissions de gasos d’efecte hivernacle. També es farà èmfasi en les contradiccions de la comunicació ambiental de cara als consumidors.  

 

3. Taula Rodona: Conflictes socioambientals del sistema alimentari a Catalunya

Amb Gonzalo Gamboa, investigador ICTA-UAB

Dia: Diumenge, 17 d'octubre 2021
Hora: 17.30 h - Plaça del Rei - 
Presencial amb aforament màxim

L’actual sistema agroalimentari industrial genera una sèrie de conflictes ambientals que es manifesten a través de lluites i mobilitzacions en resposta als impactes que ocasiona sobre el medi ambient i la societat. Aquests conflictes estan relacionats principalment amb la defensa de les condicions ambientals o d’accés i distribució igualitària dels recursos naturals, apareixen de manera recurrent als llocs de producció i trànsit, i afecten els territoris i les poblacions on es donen. Sovint posen de manifest interessos contraposats, diferents paradigmes de desenvolupament i aspectes relacionats amb la participació en la presa de decisions.

L’objectiu d’aquesta taula rodona és donar veu a alguns dels principals conflictes socioambientals actuals a Catalunya, derivats del sistema alimentari, i conèixer-ne les causes i impactes tant a Catalunya com al sud global per tal de visibilitzar-los, posar-los en diàleg i aportar possibles solucions o alternatives.

 

4. Xerrada: Sistemes alimentaris (eco)feministes

Organitzat Postgrau en Dinamització Local Agroecològica (UAB), impulsat per l’ICTA-UAB


Dia: Dimecres, 20 d'octubre 2021
Hora: De 18 a 20 h - Videoconferència Inscriu-t'hi aquí -  Veure xerrada online aquí

És possible organitzar els nostres sistemes agroalimentaris de manera que permetin una vida digna a totes les persones que hi participen? Com es pot fer per facilitar que persones amb dificultats per compaginar tasques productives i reproductives o de cures puguin accedir als sistemes alimentaris agroecològics o alternatius?

Dins de