Roser Maneja participa en un seminari de la UNESCO per a definir el Pla d’Acció de Ginebra
La investigadora de l'ICTA-UAB Roser Maneja, del grup Conservació, Biodiversitat i Canvi Global, va assistir al Geneva Lake Workshop organitzat a Lausana (Suïssa) per la UNESCO. Roser Maneja va ser convidada com a representant del Centre Internacional per a les Reserves de la Biosfera de la Mediterrània, un dels Centres de Categoria 2 de la UNESCO (C2C). El taller va permetre el desenvolupament dels debats que es van dur a terme a Ginebra durant la Conferència 'Mobilizing UNESCO Chairs in the Natural Sciences for Policy Action towards the 2030 Agenda' (5-7 de juliol de 2017) i en el document final "Ginebra Milestone "aprovat durant la seva celebració.
La reunió de treball va tenir com a objectiu fomentar reflexions conjuntes i identificar les accions més pertinents necessàries per posar en pràctica les recomanacions recollides en el document "Ginebra Milestone", elaborar una estratègia de seguiment que reflecteixi les necessitats i perspectives de la UNESCO i la seva xarxa de càtedres, i promoure col·laboracions més forts amb, i propietat de, aquest últim en tot el procés de seguiment.
La reunió va permetre fomentar les capacitats de les Càtedres UNESCO sobre com comunicar la ciència i totes les activitats relacionades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l'Agenda 2030 al públic en general, a les organitzacions internacionals i als Estats Membres, mitjançant diverses presentacions d'experts en comunicació de les institucions sòcies del projecte.
La trobada va contribuir a assegurar la finalització del Pla d'Acció de Ginebra així com a identificar, en col·laboració amb representants seleccionats de les Càtedres UNESCO, Xarxes UNITWIN i C2C en Ciències Naturals, una acció prioritària per a cada àrea d'intervenció, per a ser considerada com els primers passos concrets per a la implementació del Pla d'Acció de Ginebra.
El segon resultat del taller és l’aprovació d'una proposta de projecte destinada a desenvolupar una Plataforma de Comunicació i Divulgació, l'objectiu de la qual seria donar suport a les xarxes científiques de la UNESCO, incloses les Càtedres UNESCO, Xarxes UNITWIN i C2C relacionades amb el sector de Ciències naturals, per millorar la xarxa i comunicar els seus coneixements acadèmics i científics per a la implementació dels ODS.
Les prioritats identificades en el marc de la finalització del Pla d'Acció de Ginebra, inclosa la voluntat de desenvolupar una Plataforma de Comunicació i Difusió, contribuiran a una cooperació més sòlida dins de la família científica de la UNESCO ia una contribució reforçada a l'Agenda 2030 .
El Pla d'Acció de Ginebra es compartirà per a consulta i validació internament, així com amb els socis del projecte i amb tots els participants de la reunió de Ginebra. Un cop validat, el document serà compartit amb totes les Càtedres UNESCO i Xarxes UNITWIN en Ciències Naturals, així com amb el sector d'Educació de la UNESCO i amb tots els Punts Focals dedicats a les Càtedres UNESCO en el Sector de Ciències Naturals.