Participació destacada de l'ICTA-UAB al 4t Congrés Mundial de Reserves de la Biosfera de la UNESCO
L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) va tenir un paper rellevant en el 4t Congrés Mundial de Reserves de la Biosfera de la UNESCO celebrat del 14 al 17 de març a Lima, Perú, amb l’objectiu de definir els objectius i les línies estratègiques a seguir en el futur en la conservació de les Reserves de la Biosfera. Aquestes directrius quedaran recollides en un document que s’anomenarà el Pla d’Acció de Lima.
El Dr. Martí Boada, investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) va presidir un dels set tallers de les Xarxes Regionals del MAB que tractà sobre boscos, i participà com a ponent i moderador del taller sobre els centres de categoria II de la UNESCO, entre els que el Centre Internacional UNESCO per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies n’és un exemple únic al món combinant un model de gestió públic-privat. El "Workshop sobre Boscos" va tenir lloc lloc el dimarts dia 15 de març i comptà amb dues taules rodones. La primera va ser moderada pel Dr. Martí Boada i acollí diverses presentacions relacionades amb la recerca forestal en les reserves de la biosfera seguides d´un debat per determinar els objectius que cal plantejar-se en aquesta matèria. A continuació, una taula rodona moderada pel Dr. Eduardo Rojas acollí l’exposició d’experiències de gestió en matèria forestal.
Dimecres dia 16 de març, el Dr. Martí Boada participà com a ponent presentant el Centre Internacional UNESCO per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies que té la seva seu al castell de Castellet. El Dr. Boada exposà les activitats i les línies estratègiques d’acció d’aquest centre, exemple de col·laboració pioner entre la UNESCO i una empresa privada, la Fundació Abertis. El Centre ha esdevingut un punt de referència a la regió mediterrània i serveix com a model de cooperació internacional i de plataforma de col·laboració entre les dues ribes del Mediterrani com a ens facilitador del desenvolupament d’acords i llaços entre les Reserves.
El Dr. Martí Boada explicà que el futur Pla d’Acció de Lima haurà d’emfatitzar el paper transfronterer de les Reserves de la Biosfera com a elements facilitadors de diàleg i d’enteniment entre el Nord i el Sud en el marc de la conservació i de la gestió dels recursos naturals i culturals. La intensificació de la presència de les comunitats locals en processos participatius i el foment de les dimensions socials i humanes en la conservació i la gestió de les reserves són altres dels objectius que es van abordar durant el congrés internacional.