Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Les dietes riques en carn van limitar la mida de les poblacions de caçadors-recol·lectors

10 set. 2021
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Les poblacions de caçadors-recol·lectors amb una forta dependència estacional de la carn en les seves dietes tenien menys persones per quilòmetre quadrat que aquelles que comptaven amb abundants aliments vegetals durant tot l'any.

Sociedades cazadoras recolectoras

Un estudi de l'ICTA-UAB estableix que la densitat de població dels grups de caçadors-recol·lectors es va reduir en les regions on depenien en major mesura de la carn per sobreviure.

Les poblacions de caçadors-recol·lectors amb una forta dependència estacional de la carn en les seves dietes tenien menys persones per quilòmetre quadrat que aquelles que comptaven amb abundants aliments vegetals durant tot l'any.

Així es desprèn d'un estudi realitzat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza com van influir els factors ambientals en la densitat de població de les societats caçadores-recol·lectores de tot el món, i revela vincles importants entre la durada de la temporada de creixement de les plantes, la composició de la dieta i la densitat de població.

Aproximadament 300 societats de caçadors-recol·lectors han estat documentades per etnògrafs en la història recent. A causa de les similituds entre els seus estils de vida i els dels nostres ancestres recol·lectors d'aliments, aquests caçadors-recol·lectors contemporanis han proporcionat molta informació sobre el passat de la nostra espècie. Degut a què subsistien dels recursos alimentaris naturals a través de la caça, la recol·lecció i la pesca, depenien estretament de la productivitat primària dels seus ecosistemes locals i, per tant, de la variabilitat climàtica de la zona. No obstant això, les mides de població documentades eren sovint més grans o més petits del que s'esperaria de la productivitat de l'ecosistema local, per raons que no s'entenien bé.

El nou estudi, publicat avui a la revista Nature Ecology & Evolution, utilitza un complex conjunt de càlculs per mostrar que les diferències en la quantitat de carn en les dietes poden explicar per què algunes societats estaven menys densament poblades que altres. En regions amb hiverns durs o estacions seques extenses, la vegetació comestible disponible es redueix considerablement durant una gran part de l'any, el que fa que els caçadors-recol·lectors depenguin en gran mesura del consum de carn. Donat que els animals tendeixen a ser menys abundants que les plantes comestibles, només proporcionen aliments suficients per a un grup petit de població humana. En canvi, les poblacions assentades en llocs on el clima afavoreix l'abundància d'aliments vegetals durant tot l'any van poder aprofitar al màxim la producció general de l'entorn per créixer en major nombre.

"Bàsicament, si les persones havien de viure llargues temporades seques o fredes quan els aliments vegetals escassejaven, es quedaven atrapats caçant animals relativament escassos per sobreviure", explica Eric Galbraith, investigador de l'ICTA-UAB i la Universitat McGill a Canadà. "Això va portar a un coll d'ampolla estacional en la quantitat d'aliments disponibles, que després va establir el límit general en la grandària de la població, sense importar de quant menjar disposaven durant els temps d'abundància".

Estudis anteriors han utilitzat mètodes estadístics basats en registres etnogràfics de caçadors-recol·lectors contemporanis per construir correlacions entre la densitat de població i les variables ambientals, el que els va permetre estimar patrons espai-temporals d'humans antics. No obstant això, aquests models estadístics estan limitats i no tenen en compte la durada de la temporada de creixement com una característica important.

"Anant més enllà de les correlacions estadístiques pures, vam desenvolupar un model de caçador-recol·lector basat en processos que està acoblat a un model de biosfera terrestre global. El model matemàtic simula les activitats diàries d'alimentació humana (recol·lecció i caça) i els fluxos de carboni (energia) resultants entre la vegetació, els animals i els caçadors-recol·lectors, el resultat determina les taxes de reproducció i mortalitat humana i, per tant, la dinàmica de la població", explica Eric Galbraith, investigador de l'ICTA-UAB i la Universitat McGill de Canadà.

"Ens va sorprendre descobrir que, malgrat una llarga llista d'incògnites, va sorgir un resultat molt clar de les equacions del model: allà on les temporades de cultiu eren curtes, els caçadors-recol·lectors requerien altes fraccions de carn en la dieta. Com a resultat, podria haver-hi una disminució de fins a 100 vegades en la densitat de població humana davant la mateixa productivitat total anual de la vegetació, degut principalment a la ineficiència energètica de fer front a vincles depredador-presa addicionals", explica Dan Zhu, autor principal d'aquest estudi, ex investigador postdoctoral a l’ ICTA-UAB i ara professor a la Universitat de Pequín. "Quan vam recórrer a les observacions etnogràfiques detallades, vam trobar que aquest resultat estava ben recolzat pels caçadors-recol·lectors contemporanis, inclosos els Ache al bosc tropical, els Hiwi a la sabana i els grups de boiximans al desert de Kalahari, però no s’ havia tingut en compte la seva importància".

"Aquest estudi és un exemple interessant de com pensar en els éssers humans com a part de l'ecosistema, en lloc de com una cosa a part, pot ajudar-nos a aprendre sobre nosaltres mateixos", diu Eric Galbraith. "A continuació, vam planejar aplicar aquest tipus de model al passat, per explorar com les poblacions humanes han canviat en diferents moments i en diferents parts de món, sota els climes lentament canviants de l'antiguitat", afegeix Zhu.
 

Article:
Zhu, D., Galbraith, E.D., Reyes-García, V., Ciais, P. (2021). Global hunter-gatherer population densities constrained by influence of seasonality on diet composition. Nature Ecology & Evolution. DOI: https://www.nature.com/articles/s41559-021-01548-3

Dins de