Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

La ministra Teresa Ribera reivindica un diàleg solvent entre la comunitat científica i política davant la crisi climàtica

14 març 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, junt amb el rector de la UAB, Javier Lafuente, la secretària d’estat de Drets Socials, Rosa Martínez Rodríguez, i el director general de Polítiques Ambientals de la Generalitat de Catalunya, Marc Vilahur, van participar aquest dimecres 13 de març en l’acte inaugural de la “Growth vs Climate Conference 2024”, organitzada per l’ICTA-UAB.

Ministra Teresa Ribera

Més de 400 personalitats científiques, polítiques i activistes es van aplegar a la inauguració de la conferència, i durant tres dies abordaran els problemes ambientals més urgents del nostre temps i debatran sobre la dicotomia entre el model econòmic actual basat en el creixement i la lluita contra la crisi climàtica.

En el seu discurs, la ministra Teresa Ribera va defensar el paper de la recerca científica en la presa de decisions polítiques per combatre el canvi climàtic i va reivindicar la necessitat que s’estableixi un diàleg solvent amb la comunitat acadèmica, però també social. Davant de les dades que indiquen que Espanya ha superat en 1,9 graus la mitjana de les temperatures hivernals, va indicar que s’està arribant a punts d’inflexió de canvi climàtic molt perillosos. Per això va instar a la mobilització davant l’emergència climàtica i a la conscienciació social. “Com és possible que no siguem capaços d’entendre què significa aquest augment de temperatura terrestre?”, va dir.

La directora de l’ICTA-UAB, Isabel Pont, va expressar el desig que la conferència sigui un punt de partida per a noves idees radicalment valentes que permetin transformar la nostra societat i liderar el camí cap a un futur més sostenible, i destacà el paper de les primeres generacions d’ambientòlegs sorgides ara fa 30 anys de la UAB, una proposta que en el seu moment va ser tant pionera com ara necessària.

El director científic de l’ICTA-UAB, Esteve Corbera, va incidir en el fet que aquesta greu crisi ambiental exigeix noves solucions valentes, pensament radical i experiència prèvia. “A l'ICTA-UAB, el nostre objectiu és produir aquesta ciència nova i valenta que es necessita amb urgència al nostre món canviant”.

Per la seva part, Marc Vilahur, director de Polítiques Ambientals de la Generalitat de Catalunya, va assenyalar que davant dels problemes globals complexos actuals cal actuar aportant solucions i sensibilitzant la ciutadania.

En aquest mateix sentit, el rector de la UAB, Javier Lafuente, va destacar que la UAB ha estat sempre a l’avantguarda en la gestió responsable de l’espai i els recursos, i que això ha permès a la Universitat avançar decididament cap a un futur saludable i sostenible.

L’ecofeminista, antropòloga i enginyera Yayo Herrero va oferir una inspiradora ponència sobre com dur a terme una transició ecosocial justa en un planeta translimitat. Va fer un discurs a favor de l'ecofeminisme, una teoria que vincula les opressions i busca entendre el món combinant les eines de l'ecologia social i el feminisme. Va afirmar que hem de declarar la guerra als qui han declarat la guerra a la vida i va advocar per vincular les idees del feminisme i de l'ecologia amb una única missió: posar "allò que és necessari per mantenir la vida" al centre.

A continuació, una taula rodona va permetre recollir les opinions de la secretària d’Estat de Drets Socials, Rosa Martínez, de l'exministre de Consum, Alberto Garzón, de l’acadèmic Wolfgang Cramer i dels investigadors de l’ICTA-UAB Victoria Reyes-García i Jeroen van den Bergh. Va estar moderada per Jason Hickel, antropòleg econòmic de l’ICTA-UAB. Van debatre sobre les tensions existents entre el creixement econòmic i l'acció necessària per fer front a l'emergència climàtica, i com la ciència i la investigació  es poden utilitzar per impulsar una agenda més ambiciosa sobre política climàtica i canvi ambiental global.

L’il·lustrador Javier Royo va ser l’encarregat de deixar un registre gràfic de les grans idees que s’aborden durant l'esdeveniment.

Durant tres dies, més de 350 investigadors internacionals de múltiples disciplines debatran sobre les diferents perspectives del creixement en la lluita contra el canvi climàtic i sobre les estratègies que cal seguir per invertir aquesta tendència climàtica. N'hi haurà prou amb el creixement verd, la bioeconomia o el Green New Deal per evitar un desastre climàtic? O hauríem d'adoptar el decreixement o l'acreixement com a models alternatius? L’esdeveniment comptarà amb ponents principals i presentacions de resultats científics sobre temes específics i transversals, debats polítics i tallers de creació conjunta organitzats al voltant de cinc reptes socials: oceans, terra, ciutats, consum i polítiques. Tots repensaran com gestionar els oceans, els boscos, les ciutats, els patrons de consum actuals i els sistemes econòmics per garantir un futur sostenible.

La cloenda de l'esdeveniment, el proper divendres a les 18 h, anirà a càrrec de l'activista ambiental Olivia Mandle, la poeta escènica Adriana Bertran i la colla castellera Ganàpies de la UAB.

Dins de