Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

L’investigador de l’ICTA-UAB Esteve Corbera rep un dels Ajuts UAB-Banco Santander a la Nit de la Ciència de Sabadell

19 nov. 2015
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
L’ investigador estudia les implicacions ètiques, socials i ambientals de les polítiques de promoció de la conservació de la biodiversitat i els boscos per parts de camperols i comunitats rurals. Les polítiques estan impulsades per governs i empreses

L’ investigador estudia les implicacions ètiques, socials i ambientals de les polítiques de promoció de la conservació de la biodiversitat i els boscos per parts de camperols i comunitats rurals.

Les polítiques estan impulsades per governs i empreses que pretenen compensar els impactes que les seves activitats productives tenen sobre el medi ambient.

L’investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) el Dr. Esteve Corbera va rebre un dels Ajuts UAB - Banco Santander per a la retenció de talent investigador a la UAB durant la celebració de la Nit de la Ciència i el Coneixement que va tenir lloc dimarts 18 de novembre al Teatre Municipal La Faràndula de Sabadell amb l’objectiu d’apropar la ciència a la ciutadania. Es tracta d’una convocatòria d’ajuts que realitza la UAB en diferents àrees com les ciències, arts i humanitats, o les ciències socials, entre d’altres, per a la contractació temporal de personal investigador doctor. Els altres dos investigadors premiats a la convocatòria d’enguany van ser Carlos Barcía, de l'Institut de Neurociències i Víctor J. Yuste, del Dept de Bioquímica i Biologia Molecular.

Esteve Corbera, nascut a Barcelona l’any 1976, és llicenciat en Ciències Ambientals per la UAB l’any 1999, va cursar un postgrau de gestió ambiental a la UB i un màster i un doctorat en estudis pel desenvolupament a la Universitat d’East Anglia, Regne Unit. Des d’ aleshores, l’Esteve ha treballat coma investigador i professor a les Universitats d’East Anglia, Cambridge i des del 2011 a l’ICTA-UAB.

La seva recerca està centrada en analitzar les implicacions ètiques, socials i ambientals que tenen les polítiques i els programes que es duen arreu del món per pagar als camperols i les comunitats rurals perquè conservin la biodiversitat i els boscos, amb l’objectiu d’evitar que canviïn l’ús del sòl cap a usos més intensius, com l’agricultura comercial o les plantacions forestals, i que gestionin de forma més activa els ecosistemes forestals. Moltes d’aquestes iniciatives pretenen compensar els impactes que els governs i les activitats productives de certes empreses fan sobre el medi ambient, per exemple, emetent gasos amb efecte d’hivernacle, que contribueixen al canvi climàtic, o desenvolupant infraestructures que fan malbé el paisatge.

La seva recerca, realitzada pel seu equip de joves investigadors a països com Mèxic, Tanzània o Espanya, s’ha fet des de diferents disciplines acadèmiques, incloent l’ecologia política, l’economia ecològica o la psicologia social, i per tant, des de diferents aproximacions metodològiques, quantitatives i qualitatives. Els resultats de la recerca, publicada en revistes científiques de renom i divulgada àmpliament, permeten avaluar els efectes d’aquestes iniciatives per conservar els boscos i la biodiversitat, i contribuir així a millorar-ne el disseny perquè siguin socialment més justes i ambientalment més efectives.

Nit de la Ciència a Sabadell
La Nit de la Ciència és una iniciativa per presentar una visió més propera de la ciència i dels investigadors a la ciutadania de Sabadell i el seu entorn, amb la finalitat de posar en valor la rellevància de la ciència en la vida de les persones i de fomentar d’interès dels joves per la carrera científica. L’activitat estava organitzada per la UAB, l’Ajuntament de Sabadell, la Fundació Parc Taulí i la Fundació Bosch i Cardellach.

El programa d’aquesta primera edició va comptar amb les actuacions del Quartet Mèlt i del Quintet de Vent Fusta de l’Orquestra Simfònica del Vallès. En el decurs de l’acte, que va ser presentat pel periodista de TV3 Pere Renom, es van lliurar els Ajuts UAB-Banco Santander i les Beques Parc Taulí d'incentivació a la recerca per a estudiants de Medicina de la UAB.

Amb els 27.500 euros obtinguts d’aquesta primera edició de la Nit de la Ciència (donacions i la venta d'entrades) es finançarà un projecte per detectar i prevenir trastorns mentals en els joves. El projecte “Prevenim els problemes de salut mental en els nostres infants i joves” es porta a terme al Centre de Salut Mental de la Corporació Sanitària Parc Taulí i està coordinat pel director executiu de Salut Mental Parc Taulí, Diego Palao. Mitjançant una intervenció multifacètica i comunitària, aquest projecte es proposa ajudar als joves, als seus pares i al seu entorn a evitar que les alteracions emocionals i conductuals dels trastorns mentals arribin a formar part de les seves vides i esdevinguin difícilment tractables, empitjorant el pronòstic.


Més informació: http://www.lanitdelacienciasabadell.cat

Més informació: Esteve Corbera, de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals

Dins de