Vés al contingut principal

L'investigador en justícia ambiental Joan Martinez-Alier, premiat amb el Premi Holberg de 2023

14 març 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L’investigador Joan Martinez-Alier ha estat guardonat amb el Premi Holberg 2023, un dels premis internacionals més importants atorgat a un destacat investigador en humanitats, ciències socials, dret o teologia.

JOAN MARTINEZ ALIER ICTA_UAB

Joan Martinez-Alier és professor emèrit de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals a la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB). Rebrà un premi de NOK 6.000.000 (aprox. EUR 550.000) durant una cerimònia de lliurament que tindrà lloc el proper 8 de juny, a la Universitat de Bergen, Noruega.

Martinez-Alier rep el premi per la seva investigació pionera en economia ecològica, ecologia política i justícia ambiental. És conegut per la seva crítica de la teoria econòmica establerta i les perspectives tradicionals del creixement econòmic. Martinez-Alier és també una figura important i un destacat intel·lectual públic en el florent moviment pel "decreixement".

El decreixement emfatitza la necessitat de reduir el consum i la producció global, advocant pel reemplaçament del PIB com a indicador de prosperitat per mesures de benestar social i ambiental. Això es considera necessari per assolir una societat socialment justa i ecològicament sostenible.

"L'objectiu de la meva recerca és mostrar que el creixement econòmic i els canvis en els fluxos d'energia i materials a l'economia, d'una banda, i el nombre creixent d'injustícies ambientals, de l'altra, són dues cares de la mateixa moneda", diu el premiat. “El meu propòsit principal és fer visibles els molts conflictes ambientals arreu del món.”

Martínez-Alier és codirector de l'Atles de la Justícia Ambiental (EJAltas), que fins ara ha documentat prop de 4.000 conflictes socials causats per la degradació ambiental o per la distribució desigual dels recursos ambientals. L'EJAtlas té com a objectiu visibilitzar els conflictes ambientals, assenyalar la repressió dels governs contra els ambientalistes i facilitar la investigació sobre la “irresponsabilitat social corporativa” de les empreses transnacionals.

Dos dels llibres més influents de Martinez-Alier són Ecological Economics: Energy, Environment and Society (amb Klaus Schlüpmann, 1987, traducció espanyola 1991) i The Environmentalism of the Poor: Study of Ecological Conflicts and Valuation (2002) (traducció espanyola: El Ecologismo de los pobres: conflictos ambientales y lenguajes de valoración, 2005). Ecological Economics rastreja la història de les crítiques ecològiques a l'economia des de la dècada del 1860 fins al 1940. El llibre va articular una tradició diferent de pensament econòmic i va ser una contribució important al desenvolupament de l'ecologia política. El 2023, Martinez-Alier publicarà Land, Water, Air i Freedom: The Making of World Movements for Environmental Justice (Tierra, Agua, Aire y Libertad: la formación de los movimientos mundiales por la justicia ambiental).

"Martinez-Alier té la distinció inusual d'anticipar i comprometre's activament amb els desafiaments planetaris interrelacionats de la pobresa, el canvi climàtic i la seguretat alimentària", diu la presidenta del Comitè Holberg, Heike Krieger. "Les seves teories innovadores i la seva tutoria segueixen desenvolupant la capacitat de nous acadèmics i formuladors de polítiques per abordar aquestes crisis interrelacionades de la vida econòmica mundial."

Sobre el premi Holberg

Establert pel parlament de Noruega, el Premi Holberg és un dels premis de recerca internacionals més grans atorgat per contribucions excel·lents a la investigació en humanitats, ciències socials, dret o teologia. Celebrant el vintè aniversari el 2023, el Premi està finançat pel Govern de Noruega a través d'una assignació directa del Ministeri d'Educació i Investigació a la Universitat de Bergen. Els premiats anteriors inclouen Julia Kristeva, Jürgen Habermas, Manuel Castells, Onora O'Neill, Cass Sunstein, Paul Gilroy, Martha Nussbaum i Griselda Pollock.

 

 

Dins de