L'ICTA-UAB ofereix el "Bojos pel Medi Ambient 2025"
L’ICTA-UAB participa per sisè any consecutiu al programa Bojos per la Ciència de la Fundació Catalunya La Pedrera. Enguany, el curs passa a anomenar-se Bojos pel Medi Ambient amb l'objectiu d'ajustar el títol d'una manera més precisa als continguts que s'hi abordaran al llarg de l'any.
T'interessa saber com funciona el món que ens envolta? Com ens afecta el canvi climàtic? Canvia el que respirem si som a la ciutat o a la muntanya? T'agradaria identificar si els boscos per on camines són sans? T'has preguntat mai si mengem de manera sostenible? T'agradaria conèixer la biodiversitat que ens envolta?
Pels qui estan interessats en aquestes qüestions, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ofereix un curs més el programa Bojos pel Medi Ambient. Els interessats poden inscriure's fins el proper 18 d'octubre a les 23.59h.
El programa, impartit des de l’ICTA-UAB, acosta a un grup de joves als grans reptes que haurà d’afrontar la Terra durant el proper segle. Un cop més, 24 estudiants de primer de batxillerat de Catalunya amb vocació i talent científic podran formar-se sobre l’entorn multidisciplinari que ofereixen les ciències ambientals i la sostenibilitat per resoldre problemes relacionats amb el medi ambient, la sostenibilitat i la protecció ambiental, el canvi climàtic, l’economia ecològica, l’economia circular, els sistemes socioecològics en la globalització, les biogeociències marines i ambientals, la biodiversitat, els residus i altres.
L’objectiu principal d’aquest curs és el de fomentar les vocacions científiques i promoure el coneixement i l’educació d’excel·lència dels joves de Catalunya.
El programa tindrà lloc de gener a setembre de 2025. Durant 13 sessions teoricopràctiques els estudiants coneixen de ben de prop la recerca en les principals àrees aplicades en les ciències i tecnologies ambientals com la sostenibilitat, el canvi climàtic, l’aprofitament dels recursos, el reciclatge, la biodiversitat, la cooperació i comportament ambiental i l’ecologia, entre d’altres. A més, podran veure processos com la fotosíntesis, conèixer quin és el paper bioindicador dels macroinvertebrats, de la vegetació de ribera i dels mamífers aquàtics, com creix un hort urbà, el compostatge de la matèria orgànica i explorar el paper de les comunitats locals en l’estudi del canvi climàtic.
Treballaran juntament amb investigadors per experimentar com és la ciència en un centre de recerca internacional. També es duran a terme sortides de camp i visites a instal·lacions de recerca. Això els permetrà guanyar experiència pràctica en les últimes metodologies d'avantguarda i posicionar-se per a una possible carrera professional dins la branca científica que hagin escollit.
Enguany el programa Bojos per la Ciència arriba al seu 13è aniversari i ofereix 15 cursos sobre diferents disciplines científiques que van des de la supercomputació, la nutrició, l’economia, les matemàtiques o la bioquímica.