Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

L'ICTA-UAB i l'Escola La Pau fomentaran junts la ciència ambiental

09 feb. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La ciència, la tecnologia i el medi ambient seran els eixos d'aprenentatge de L’Escola La Pau, que aquest curs 2022-23 ha iniciat una aliança amb l’ICTA-UAB en el marc del programa Magnet. 

programa Magnet ICTA-UAB

El programa promou l’aliança d’un centre educatiu amb una institució d’excel·lència en un camp del coneixement específic. Aquesta aliança permet al centre educatiu desenvolupar un projecte educatiu innovador i de qualitat, un projecte atractiu, que tingui magnetisme i que es converteixi en un projecte de referència en el seu territori, tant per les famílies com per la comunitat educativa.  

L’Escola La Pau  va acollir la presentació del programa Magnet, que comptà amb la participació de representants de les institucions que l’impulsen, l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, el Departament d’Educació, la Fundació Bofill, l’ICTA-UAB i el centre educatiu sadurninenc.  

La directora de l’Escola la Pau, Estefania Lara, va compartir que “‘l’aliança amb l’ICTA-UAB i el procés de transformació pedagògica que estem vivint, ens permetrà treballar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) des d’una vessant científica i amb esperit crític” i destacà l’aprenentatge que els aportarà el programa: “que l’alumnat aprengui amb sentit” i que l'aprenentatge continu de l’equip docent del centre”.

Lara explicà els dos projectes transversals d’aquest curs: un hort laboratori que a més d’aprendre sobre la plantació i creixement de plantes i hortalisses, també permetrà aspectes com  l’alimentació de km 0, el malbaratament alimentari o la disminució del sòl agrícola, i per altra banda el projecte sobre la mobilitat sostenible per recollir dades i identificar hàbits de mobilitat sostenible en el camí diari a l’escola.   

L’ICTA-UAB aportarà a l’Escola La Pau l’expertesa i el coneixement per generar projectes motivadors per l’alumnat, docents i famílies de l’escola. La directora de l’ICTA-UAB, Isabel Pont, explicà que “la ciència pot ser transversal i innovadora i des de l’ICTA-UAB volem que arribi a la ciutadania, volem veure resultats, i participar en el programa Magnet a través de l’aliança amb l’Escola La Pau fa possible la transferència de coneixement”.  

ESCOLA LA PAU, MAGNET ICTA_UAB

El director de la Fundació Bofill, Ismael Palacín, va indicar les claus de l’èxit d’una aliança magnet, entre les que hi ha un equip directiu compromès com el de l’Escola La Pau, una institució d’excel·lència amb vocació de transferir coneixement com l’ICTA-UAB, un municipi que acompanyi amb mesures d’escolarització equilibrada com el de St. Sadurní i un Departament d’Educació que hi doni suport. Palacín va destacar que “el programa Magnet converteix un centre educatiu en un laboratori d’innovació i d’equitat”.  

 La roda de premsa va comptar també amb la presència de l’alcalde de Sant Sadurní d’Anoia, Ton Amat; la directora adjunta del Servei Territorial del Penedès del Departament d’Educació, Maria Bandera; Esteve Corbera, director científic de l’ICTA-UAB, Anna Petit, Felipe Parada, Guido Evangelista, Juan David Arosemena, investigadors del grup SOSTENIPRA de l’ICTA-UAB; Gemma Simón, Jordi Honey-Rosés, investigadors del grup de recerca en mobilitats sostenibles de l’ICTA-UAB, entre d’altres. 

L’Escola La Pau vol promoure entre l’alumnat la indagació científica, la implicació i el compromís en la millora de l’entorn i plegats construir un món més sostenible. L’aliança magnet amb l’ICTA-UAB i el procés de transformació pedagògica els permetrà treballar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) des d’una vessant científica i amb esperit crític. L’entorn del centre educatiu, situat en un entorn privilegiat enmig de ceps i vinyes, esdevindrà una gran font d’aprenentatge a través dels projectes magnet.  

 El programa Magnet ha aplegat 36 centres educatius amb un total de 10.958 alumnes i 1.191 docents de 22 municipis de tot Catalunya.  És una oportunitat per a les escoles per oferir un aprenentatge adaptat a les necessitats formatives de l’alumnat en la societat actual, implementant noves metodologies de treball. Amb una formació i acompanyament constants i amb l’aliança amb una institució de prestigi, el centre educatiu avança cap a un enfocament competencial i multidisciplinari i un aprenentatge significatiu, que situa l’alumne al centre.  

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Educació de qualitat
  • Acció climàtica

Dins de