Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

L'empresa Tectum, creada per l'ICTA-UAB, dissenya un prototip d'hort urbà per a oficines

17 juny 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Aquesta empresa, creada l'any 2020 pel grup de recerca Sostenipra de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), està especialitzada en agricultura urbana i acaba de presentar un prototip per incorporar un mòdul d’hort a les oficines. 

TECTUM KETTAL ICTA-UAB

Consisteix en un mòdul d'oficina en el qual s'incorpora un hort hidropònic amb hortalisses comestibles.

Tectum està adherida a la xarxa d'empreses del Parc de Recerca UAB. A Tectum són especialistes en agricultura urbana i compten amb un equip multidisciplinari amb coneixements d’aspectes tècnics i agronòmics, impacte ambiental, ecodisseny d’elements, entre d’altres; per poder donar respostes interdisciplinàries als reptes que suposa avançar cap a ciutats més sostenibles. Ofereixen serveis de disseny, instal·lació i manteniment d’horts urbans i altres sistemes d’agricultura urbana, formació sobre com construir un hort urbà, assessorament i consultoria.

Recentment, han presentat, juntament amb l’empresa de mobiliari Kettal, el seu prototip Hydroponic Garden a la Fira del Moble de Milà. Consisteix en un mòdul d'oficina en el qual s'incorpora un hort hidropònic amb hortalisses comestibles. L'objectiu Hydroponic Garden és la renaturalització comestible dels espais interiors i exteriors. Les hortalisses es conreen sense terra, en un substrat lleuger que evita el sobrepès. El reg és de baix consum d'aigua, degoteig, que conté fertilitzants dissolts adaptats a les plantes, i l'aigua sobrant rica en nutrients és reutilitzada. La il·luminació, llum artificial mitjançant leds o natural, s'adapta a cada cultiu. Els materials utilitzats són 75% reciclats i 100% reciclables.

Per Tectum, consumir les hortalisses de l’Hidropònic Garden pot arribar a reduir el 30% del malbaratament alimentari, a causa de les pèrdues d’aliments en les etapes de logística en l’horticultura convencional. L’impacte esperat és transformar entorns de treball en espais renaturalizats, amb cultius comestibles que millorin la qualitat de vida de les persones i ajudin a combatre el canvi climàtic.

 

 

Dins de