Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

L'Ajuntament de Barcelona premia la "Bicicletada crítica" de l'ICTA-UAB

05 jul. 2021
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La “Bicicletada pels nous espais verds del Poblenou” organitzada pel grup BCNUEJ de l’ICTA-UAB és una de les “Bones idees per canviar el món 2020” premiades per l’Ajuntament de Barcelona com a millors pràctiques per a la sostenibilitat.

UAB

Va consistir en una passejada crítica en grup pel barri del Poblenou per donar a conèixer i formar sobre els espais verds del barri d’una forma presencial en època de distanciament social.

El passat divendres dia 2 de juliol, l’investigador de l’ICTA-UAB Francesc Baró va rebre el premi de mans del regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de Barcelona Eloi Badia. Aquesta selecció d'iniciatives, realitzada entre més de 70 propostes pretén, per una banda, donar reconeixement a les entitats per la labor que desenvolupen, així com ser una mostra il·lustrativa de les accions de la xarxa. Les accions seleccionades destaquen per la seva voluntat d’adaptar-se a la crisi sanitària i econòmica i pel seu valor de la cooperació.

Cada una d’elles correspon a un dels 10 objectius del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022, el full de ruta de la Xarxa Barcelona + Sostenible. Atesa la situació de crisi sanitària del 2020, enguany s’han escollit amb especial interès les actuacions relacionades amb la declaració del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat “Alcem-nos per una reactivació ecològica, social i econòmica justa”

La “Bicicletada pels nous espais verds del Poblenou” es corresponia amb l’objectiu de “Biodiversitat: del verd urbà a la renaturalització de la ciutat”. Va consistir en una passejada crítica en grup pel barri del Poblenou per donar a conèixer i formar sobre els espais verds del barri d’una forma presencial en època de distanciament social. Van comptar amb la col·laboració de persones expertes i veïnat. La ruta va passar per punts on s´han fet accions de renaturalització i va comptar amb l’opinió de persones afectades per aquestes accions de renaturalització. La iniciativa va permetre posar en contacte els participants amb elements de la biodiversitat, i veure les dificultats i els conflictes que sovint provoca tractar d’introduir-la en un context urbà on hi ha molt asfalt i contaminació.

El regidor ha obsequiat cada una de les organitzacions amb el llibre “Retrats de la Barcelona comunitària”, un retrat de les iniciatives d’acció comunitària a la ciutat; i un punt de llibre que ha estat elaborat a l’Ateneu de Fabricació de La Fàbrica del Sol. 

Aquestes iniciatives també tindran un espai assenyalat dins l’Informe d’Indicadors de Sostenibilitat de Barcelona 2020, una publicació que des de fa 9 anys vol donar visibilitat a les accions sostenibles que s’impulsen a la ciutat. 

Organitzacions que han estat seleccionades:

  • El Rusc Que Diu Sí!
  • Escola Decroly de Barcelona
  • Escola Diputació
  • Hand Made Theatre
  • Institut de Ciència i Tecnología Ambientals (ICTA-UAB)
  • Laboratori de Justícia Ambiental y Sostenibilitat de Barcelona (BCNUEJ)
  • Coopolis, Coop57, La Pera, Opcions Cooperativa, XES i més.
  • Ramboll Iberia
  • Rezero
  • Solidança
  • Sweet BCN Youth Hostel i JAM Hostel Barcelona
  • Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

La Xarxa Barcelona + Sostenible agrupa més de 1.700 organitzacions compromeses amb la sostenibilitat ambiental, social i econòmica que construeixen col·lectivament una ciutat responsable amb les persones i l’entorn. La xarxa està formada per entitats ciutadanes, organitzacions empresarials i comercials, centres educatius, universitats, col·legis professionals, sindicats i administracions.

Dins de