L'Aliança SOMMa celebra la seva primera trobada sobre polítiques d'igualtat de gènere
El passat 29 d'octubre, el Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO) acollia el 1er Esdeveniment d'Igualtat de Gènere dels Centres de Recerca d'Excel·lència SOMMa (Aliança dels Centres Severo Ochoa i Unitats de Maria de Maeztu).

La trobada ha tingut com a objectiu compartir les millors pràctiques en aquesta matèria en els Centres SOMMa per, de manera coordinada i institucional, promoure un canvi cultural i donar suport al talent femení i la igualtat de gènere en la ciència, de cara a la presa de decisions estratègiques. La jornada, organitzada per SOMMa i l'Oficina de la Dona en Ciència (WISE, per les sigles en anglès) del CNIO, creada el 2012 per la seva directora Maria Blasco i coordinada per Isabel López de Silanes, ha comptat amb la col·laboració de l'Ambaixada britànica a Espanya.
Nombrosos centres SOMMa duen a terme activitats per promoure l'equitat de gènere. No obstant això, sovint aquestes iniciatives solen ser més individuals que institucionals, encara no compten amb recursos dedicats, no arriben a una massa crítica mínima per a ser estables en el temps ni impulsar una transformació real, i no es beneficien dels coneixements adquirits per altres centres de la xarxa quan desenvolupen les seves pròpies pràctiques.
Per això, durant aquesta primera reunió celebrada al CNIO, diversos directors de Centres SOMMa van debatre les millors pràctiques de la xarxa i van intercanviar experiències, amb l'objectiu que tots els seus membres puguin aprendre dels coneixements adquirits i així implantar un canvi cultural que permeti que l'equitat de gènere s'integri en les decisions estratègiques en matèria de ciència.
"Al CNIO vam començar a fer canvis estructurals al 2012 per facilitar que més dones facin el pas endavant en la seva carrera científica", explica Maria Blasco, directora del CNIO i vicepresidenta de SOMMa. "Per exemple, la flexibilització d'horaris ha fet que disminueixi significativament el nombre de dones que demanen reducció de jornada. Però encara queda molt per fer".
"Cal donar suport i facilitar una estratègia d'excel·lència en la que l'equilibri de gènere es beneficiï del talent científic", afirma Patrizia Ziveri, directora científica de l'ICTA-UAB i responsable del Paquet de Treball de Mobilitat i Intercanvi de SOMMa. "Les decisions estratègiques preses per experts amb diversitat de gènere beneficien a la ciència i la societat. Les principals preguntes que han de formular els organismes governamentals i les institucions són: Com facilitem la carrera científica de les millors dones en els centres d'excel·lència i com promovem un lideratge continu? Quins són els beneficis per a la ciència i la societat de tenir diversitat de gènere en futures decisions estratègiques en centres de recerca d'excel·lència?".
El camí cap a una equitat de gènere real en investigació és llarg encara. Segons dades recents (Informe CERU d'Igualtat de Gènere en Investigació), els científics i científiques que investiguen a Espanya perceben de manera molt diferent la desigualtat de gènere en el seu entorn laboral. Fins al 79% dels investigadors se sent tractat de manera igualitària en el seu lloc de treball, una dada que baixa al 55% quan responen elles. El 60% de les enquestades creu que el permís de maternitat té efectes negatius en la seva carrera, mentre que només el 33% dels enquestats opina el mateix sobre el permís de paternitat. En general, elles senten menys suport intern que ells, pensen de forma més majoritària que la seva feina no és valorat i se senten menys animades a demanar un ascens. A més, només un 40% del total dels investigadors i investigadores espanyoles enquestades creu que els departaments estan compromesos amb la igualtat de gènere.
En la trobada SOMMa van participar Hugh Elliott, ambaixador britànic a Espanya, i l'experta en Igualtat Cheryl Smythe, International Grants Manager de l'Babraham Institute (Regne Unit). Smythe va parlar de l'acreditació Athena SWAN, que des de 2005 reconeix a les universitats i centres de recerca del Regne Unit compromesos amb l'establiment, monitorització i avaluació de pràctiques que portin cap a la igualtat real de gènere. En aquest país, aquests centres ja han de comptar amb l'acreditació Athena SWAN per sol·licitar finançament per als seus projectes, i cada vegada més experts demanen que la Unió Europea compti amb una acreditació similar.
Mireu aquí el vídeo de l'acte