Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Joan Rieradevall assessora al Parlament sobre les polítiques de ciutats sostenibles i resilients 

04 març 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L'investigador de l’ICTA-UAB Joan Rieradevall i col·laborador del grup Sostenipra va comparèixer al Parlament de Catalunya, el passat dijous dia 3 de març. Rieradevall va participar a la Comissió de Polítiques Digitals i Territori per aportar la seva opinió sobre document de la Proposició de llei de millora urbana, ambiental i social dels barris i viles.

Joan Rieradevall de l'ICTA_UAB, al Parlament de Catalunya

Joan Rieradevall, qui va valorar d'excel·lent el document en línies generals, va aportar algunes idees des d’un punt de vista global, i animà als representants parlamentaris integrants de la comissió a anar més enllà i abordar la millora dels barris i les viles mitjançant la incorporació de mesures que contemplin el nexe entre l’aigua, aliments i energia “tal i com està fomentant en l’actualitat la Unió Europea”, va indicar. 

Rieradevall recordà que el 50% de la superfície dels barris es troba a les cobertes, i que aquestes són espais infrautilitzats per a l’obtenció d’aigua, aliments i energia. Per això, aposta per la millora dels nivells d’aprofitament de l’aigua de pluja i de producció d’aliments a les zones urbanes. En aquest sentit, la futura normativa sobre la rehabilitació dels edificis hauria d’exigir als propietaris un compromís de major ús de les cobertes, ja sigui per instal·lar horts, sistemes de recollida d’aigua pluvial o plaques solars. 

Per fer de les ciutats espais més resilients i sostenibles, indica que seria necessari aprofitar més l’aigua de pluja, arribant a ser exportadores d’aigua i no importadores. Això, però suposa un canvi de visió que començaria per la implementació de normatives municipals en avancin aquest sentit. “Entre la Tordera i Cubelles, l’aigua de pluja que cau en entorn urbà és superior a la que es consumeix”, asseurà.  

Va indicar que cal tendir a la renaturalització comestible de les ciutats. Els estudis realitzats pel grup Sostenipra a municipis com Badia del Vallès o Rubí mostren que les cobertes dels edificis permetrien un major grau d’autosuficiència alimentària urbana, cobrint fins al 20% de les necessitats de productes hortícoles. 

Sostenipra (Sostenibilitat i Protecció Ambiental) és un grup de recerca en el camp multidisciplinari de l'ecologia industrial. Té com a objectiu desenvolupar, adaptar i aplicar eines per promoure la sostenibilitat i la protecció de l'entorn amb un enfocament sistèmic de cicle de vida. El grup de recerca està organitzat en 4 àrees principals: Gestió de recursos per a una economia circular; Sistemes alimentaris sostenibles; Anàlisi de sistema integrat de solucions urbanes basades en la natura, i Transferència de coneixement universitat-empresa.

Dins de