Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Isabelle Anguelovski demana al Parlament criteris de justícia i equitat a la llei de millora de barris 

28 març 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La investigadora de l'ICTA-UAB Isabelle Anguelovski, líder del grup BCNUEJ, va comparèixer el 14 de març davant del Parlament de Catalunya per participar a la Comissió de Polítiques Digitals i Territori, on va oferir la seva experta opinió sobre la proposta de llei de millora urbana, ambiental i social de barris i viles. 

Isabelle Anguelovski (ICTA-UAB) al Parlament de Catalunya

Anguelovski també va advertir del risc de la "gentrificació verda" que comporta la millora d'aquests barris a través de la creació de projectes verds.

Durant la seva intervenció, Anguelovski va expressar la necessitat que la nova llei de millora de barris abordi qüestions com les desigualtats ambientals, socials i racials, així com el seu impacte a la salut dels col·lectius més vulnerables. 

Des del punt de vista de la injustícia mediambiental i climàtica, Anguelovski va recordar que els barris amb més segregació racial o menor nivell socioeconòmic són també aquells on els índexs de contaminació són més elevats, l'accés als espais verds és més restringit, els serveis de recollida de residus són més deficients i l’accés a l’habitatge assequible és més difícil. Aquests barris tenen menys capacitat per adaptar-se als riscos climàtics com ara les inundacions o les onades de calor, que seran cada cop més freqüents i violentes en el futur.

Tanmanteix, Anguelovski també va advertir del risc de la "gentrificació verda" que comporta la millora d'aquests barris a través de la creació de projectes verds, i ha assenyalat que aquests processos d'"ecologització" comporten un augment del preu de la compra i el lloguer a la zona, desplaçant els col·lectius més desafavorits, que no poden fer front a l'increment dels costos. "De les 28 ciutats del món que hem estudiat, Barcelona és la ciutat on més s'ha agreujat aquesta gentrificació. Com més verda és, més desigualtat i exclusió veiem", va recordar. 

Va assenyalar que la proposta de llei parlamentària té un ampli marge de millora pel que fa a l'atenció als col·lectius racialitzats. Des del punt de vista de la salut pública i l'urbanisme, Anguelovski va afirmar que els barris amb més segregació racial tenen més anys de vida perduts, i els de menor nivell econòmic presenten  taxes més elevades de trastorns crònics de salut. 

Pel que fa a la rehabilitació dels barris, va demanar que s'incloguin criteris d'eficiència energètica i de risc climàtic en la rehabilitació d'habitatges assequibles, adaptant-los als reptes del futur. A més, va destacar la importància que les polítiques de millora de la mobilitat i la creació d'infraestructures verdes urbanes no sols segueixin criteris de sostenibilitat, sinó també d'accessibilitat per als col·lectius més desafavorits. 

Dins de