Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Impulsors de canvis socioecològics en Sistemes Importants del Patrimoni Agrícola Mundial? Les comunitats camperoles els identifiquen

04 des. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El canvi climàtic, seguit d'altres factors biofísics, socials i econòmics locals com la desforestació o la sobreexplotació de recursos, són els principals impulsors dels canvis socioecològics que perceben els pagesos a Pucón i Chiloé, dos Sistemes Importants del Patrimoni Agrícola Mundial, al sud de Xile.

CAMPESINOS JULIAN CAVIEDES

Així es desprèn de l'estudi “Listen to us”: small-scale farmers' understandings de social-ecological changes and their drivers in Important Agricultural Heritage Systems” liderat per l'investigador de l'ICTA-UAB Julián Caviedes, i publicat a la revista Regional Environmental Change. Aquest estudi adverteix que posar atenció només en el canvi climàtic podria fer obviar informació crucial a l'hora de pensar en l'adaptació a aquests canvis. 

Els actuals canvis socioecològics afecten els territoris i els mitjans de vida de les persones a tot el món. Molts tenen efectes perjudicials en els sistemes agrícoles a petita escala, amb els seus consegüents impactes negatius per a la seguretat i la sobirania alimentària mundial i local.  

Tot i que està àmpliament reportat que les comunitats indígenes i locals perceben els canvis als seus territoris, la investigació explora com la població camperola del sud de Xile també identifica els factors que els impulsen i comprenen amb claredat la complexa interrelació entre els canvis i els seus impulsors. 

Els camperols van observar canvis al sistema atmosfèric, principalment en relació amb les precipitacions, la sequera i les temperatures. D'altra banda, van observar complexes interrelacions entre els canvis i els impulsors que hi influeixen, sent els climàtics els més importants. Tot i això, les comunitats camperoles també van destacar altres canvis i impulsors derivats de les condicions biofísiques, socials i econòmiques de la zona geogràfica en qüestió, com la desforestació o la sobreexplotació de recursos. 

La investigació reforça la idea que les veus de les comunitats locals s'han de tenir en compte no només per comprendre els canvis socioecològics i els seus impulsors, sinó també per desenvolupar i aplicar polítiques públiques que promoguin mesures d'adaptació específiques per a cada context en resposta als canvis globals que afecten els mitjans de vida locals. 

 

Article científic

Caviedes, J., Ibarra, J.T., Calvet-Mir, L. et al. “Listen to us”: small-scale farmers’ understandings of social-ecological changes and their drivers in Important Agricultural Heritage Systems. Reg Environ Change 23, 158 (2023). https://doi.org/10.1007/s10113-023-02145-9

Dins de