Gemma Morell obté una beca INPhINIT de la Fundació "la Caixa"
La investigadora de l'ICTA-UAB, Gemma Morell, és una de les 105 persones que desenvoluparan els seus projectes científics a Espanya i Portugal gràcies a les 65 beques concedides en el marc del programa de doctorat INPhINIT i a les 40 del programa de postdoctorat Junior Leader.
La Fundació ”la Caixa” ha atorgat 105 noves beques de doctorat i postdoctorat a investigadors excel·lents perquè duguin a terme els seus projectes en universitats i centres de recerca d’Espanya i Portugal. Amb les beques de doctorat INPhINIT i les de posdoctorat Junior Leader, la Fundació ”la Caixa” persegueix el doble objectiu de retenir i atraure el talent per impulsar la recerca d’excel·lència en aquests països.
Aquestes beques ofereixen salaris competitius i formació transversal. En el cas de les de doctorat, es reforcen qüestions com la comunicació científica, el benestar emocional de l’investigador/a, el lideratge i les oportunitats de finançament. En les beques de postdoctorat, es potencia la carrera científica independent com a opció de futur professional i es fomenten la innovació i el lideratge.
Gemma Morell ha obtingut una beca INPHINIT per estudiar la gestió del residu tèxtil i el procés de reutilització tant des del punt de vista social com ambiental. Investiga el potencial que té la roba de segona mà per substituir la compra de roba de primera mà, així com les pràctiques de la ciutadania a l'hora de desfer-se del residu tèxtil o quina és la gestió que fan les entitats gestores un cop les persones s'han desfet de la roba.
La seva investigació conclou que el 90% dels residus tèxtils municipals que es generen a Catalunya van a parar a abocadors o plantes incineradores, i només el 10% dels residus tèxtils són rebutjats de manera separada. Del 10 % que sí que es recull de forma separada a través dels contenidors especialitzats ubicats al carrer, els punts nets o la recollida porta a porta, el 80 % és reciclat o reutilitzat majoritàriament a través de la venda a botigues de segona mà, mercats ambulants o en altres indústries. La meitat es comercialitza a Catalunya i Espanya, mentre que la resta restant és exportada a països d'Àsia, Àfrica i la resta d'Europa.