Estudiants de primària de Sant Celoni analitzaran l’estat de salut del riu La Tordera
Investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) impartiran el proper divendres dia 9 de juny, de 9 a 13 hores, un taller als infants d’educació primària de l’escola Josep Pallerola i Roca de Sant Celoni per determinar l’estat de salut del riu La Tordera. L’activitat es realitza en el marc del Programa d’Educació i Comunicació Ambiental (PROECA) de l’Observatori de la Tordera, i s’emmarca en les accions de la Setmana de la Natura.
L’activitat convidarà a 45 nens de 4rt curs de primària a convertir-se en investigadors de L’Observatori per un dia, encarregant-se de determinar l’estat de salut d’un tram de riu a través de la identificació de dos dels bioindicadors, la vegetació de ribera i els macroinvertebrats.
Al llarg d’aquest curs acadèmic, el PROECA ha centrat la seva activitat a diferents centres educatius de primària dels municipis de Sant Celoni i Malgrat de Mar. Aquest curs, 300 infants de 3r i 4t curs han participat en les diferents sessions d’aquesta activitat. Els centres que hi ha participat són Montnegre, Avet Roig, Soler de Vilardell i La Tordera (Sant Celoni) i els centres Marià Cubí, Vedruna, Sant Pere Chanel, Fonlladosa i Montserrat (Malgrat de Mar).
L’Observatori de la Tordera és un projecte iniciat l’any 1996 amb l’objectiu de determinar l’estat de salut dels diferents trams de la Conca de la Tordera a través d’indicadors biològics, hidrològics i fisicoquímics.
L’any 2003 el projecte de L’Observatori engegà el seu propi Programa d’Educació i Comunicació Ambiental anomenat PROECA, coordinat des de l’ICTA-UAB a través del seu grup de recerca Conservació, Biodiversitat i Canvi Global (Nycticorax), amb la intenció de poder apropar la ciutadania que habita a la Conca de la Tordera al riu i canviar la visió negativa que se’n té d’ell.
La Setmana de la Natura, que té lloc del 2 a l’11 de juny, és un moment de l’any per prendre consciència de la necessitat de conservar el medi ambient i el nostre patrimoni natural. Durant 10 dies, s’organitzen més de 300 activitats arreu de Catalunya per la conservació de la natura i el medi ambient, per a joves i per a grans, al mar, a la muntanya i a la ciutat.