Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

ERC Advanced Grant projecte EVOCLIM

19 jul. 2019
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El professor Jeroen van den Bergh de l’ICTA-UAB gestiona una prestigiosa Advanced Grant del Consell Europeu de Recerca (European Research Council -ERC) per desenvolupar el projecte "Anàlisi evolutiva-conductual de la política climàtica: racionalitat limitada, mercats i interaccions socials" (EVOCLIM). La subvenció suposa prop de 2 milions d'euros en finançament i s'executarà a partir de gener de 2018 per un període de 5 anys. EVOCLIM inclou tres llocs postdoctorals (dos de 5 anys i un de 3 anys) i quatre places doctorals (4 anys).

ERC Advanced Grant projecte EVOCLIM

Descripció del Projecte
El projecte desenvoluparà un nou conjunt de models per avaluar l'acompliment dels instruments de política -com ara el preu del carboni i els instruments de provisió d'informació- en termes d'ocupació, equitat i emissions de CO2. Actualment, les diferents polítiques climàtiques s'estudien amb aproximacions que no es poden comparar entre elles i que impliquen criteris i impactes únics. EVOCLIM proposa unificar característiques fonamentals d'aquests enfocaments en un marc evolutiu-conductual, combinant principis d'economia conductual, ambiental i evolutiva. La novetat clau del projecte rau en la vinculació de les polítiques climàtiques amb les poblacions heterogènies de consumidors i productors caracteritzades per la racionalitat limitada i les interaccions socials. Això oferirà tres avantatges: serà possible avaluar l'efectivitat d'instruments molt diferents emprats en les polítiques climàtiques d'una manera consistent i comparativa; es podran examinar polítiques mixtes considerant la interacció entre instruments des d'una perspectiva del comportament i també sistèmica, així com avaluar simultàniament els impactes de les polítiques intervingudes pels mercats i les xarxes socials.

EVOCLIM estarà guiat pels següents objectius: (i) provar la solidesa de les idees sobre la fixació de preus del carboni a partir d'enfocaments de referència que assumeixin agents representatius i racionals; ii) provar les opinions controvertides sobre els efectes conjunts en el canvi climàtic i l'ocupació del traspàs dels impostos del treball al carboni; iii) examinar diversos instruments de provisió d'informació des de diferents supòsits sobre les preferències socials, les interaccions i les xarxes; iv) estudiar la reglamentació de la publicitat comercial com una opció de política climàtica en el context de la recerca d'estatus i l'elevat consum de carboni; i (v) explorar els orígens conductuals del rebot de l'energia/carboni. La investigació té un enfocament més general i teòric conceptual que un enfocament particular centrat en un país determinat. Donada la complexitat dels models desenvolupats, implica anàlisi numèrics amb valors de paràmetres en rangs realistes, recolzats en part per les enquestes basades en qüestionaris a consumidors i empreses. Una enquesta examina instruments de provisió d'informació i canals d'interacció social, mentre que l'altra avalua les bases de comportament del rebot.

Descripció científica àmplia del projecte
EVOCLIM és innovador des del punt de vista que desenvolupa el primer programa sistemàtic sobre el pensament evolutiu-conductual de la política climàtica. Això genera ponts entre l'economia ambiental, l'economia conductual, l'economia evolutiva i la modelització, les ciències polítiques, la sociologia i la psicologia ambiental. Donarà suport a una comparativa coherent de tota la gamma d'instruments reguladors (tant de fixació de preus com d'establiment de normes) i de subministrament d'informació en la política climàtica. El projecte també pot proporcionar lliçons metodològiques útils per a altres àrees de la política pública des de la perspectiva dels sistemes evolutius. A més, pot ampliar l'abast de l'economia evolutiva que fins ara ha prestat escassa atenció a les polítiques ambientals i climàtiques. En particular, contribueix a una onada de models evolutius i multiagent macro-orientats que serveixen d'alternativa tant a l'equilibri general com als models macroeconòmics dominants en les polítiques públiques i les anàlisis econòmiques. L'enfocament contribuirà a més al camp dels estudis de transició energia/sostenibilitat.

Organització
L'organització de EVOCLIM en termes de subprojectes (SPS) es pot veure en l'esquema següent. El projecte finançarà tres llocs postdoctorals (dos de 5 anys en SP1 i SP5, i un de 3 anys en SP4) així com quatre investigadors de doctorat (de 4 anys, a SP2 i SP3). La cooperació i les sinergies entre els subprojectes estaran garantides pels dos subprojectes integrants SP1 i SP5. El primer d'ells desenvoluparà el marc i els models bàsics, i garanteix la coherència i la sinergia dels SP a nivell metodològic. A continuació, el SP5 guiarà els qüestionaris de l'enquesta i integrarà les aportacions polítiques produïdes per les altres SP, sobre la base dels quals desenvoluparà i analitzarà paquets de políticas.

Equip del projecte
Project leader: Jeroen van den Bergh
Postdocs: Stefan Drews, Filippos Exadaktylos and Ivan Savin
PhD students: Juana Castro, Joël Foramitti, Franziska Klein and Théo Konc
Project manager: Marta Viana Diaz

Per més informació, contactar amb el Prof. Jeroen van den Bergh a jeroen.bergh@uab.es

EVOCLIM GRAPHIC

 

Dins de