Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Enquesta per identificar Espècies Culturals Clau

31 maig 2021
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La natura és essencial per a la vida a la Terra i es realitzen molts esforços per seleccionar les estratègies de conservació de la biodiversitat més efectives. No obstant això, aquestes estratègies sovint no incorporen consideracions sobre les espècies que són importants per als pobles indígenes i les comunitats locals.

L’objectiu dels investigadors de l’ICTA-UAB és generar nou coneixement sobre espècies de particular importància cultural per als pobles indígenes i les comunitats locals de tot el món. Amb aquesta finalitat, un ampli equip d'investigadors entre els quals es troben membres del projecte LICCI de l'ICTA-UAB ha dissenyat una enquesta que els ajudarà a identificar espècies culturals clau (CKS, és a dir, espècies de plantes, animals o fongs d'importància cultural excepcional per a un grup ètnic o cultural específic).

L'enquesta està adreçada a investigadors i professionals amb un profund coneixement del valor de la natura per a un grup cultural específic, així com a representants de pobles indígenes o comunitats ètniques. La informació recopilada a través d'aquesta enquesta serà la base per a les publicacions científiques que destaquen la difusió global i les contribucions dels CKS. Els resultats també s'utilitzaran per informar les estratègies globals de conservació de la biodiversitat a través d'informes de polítiques que emfatitzen la necessitat d'incorporar consideracions culturals en les estratègies de gestió de la biodiversitat.

Aquesta iniciativa d'investigació és part del grup de treball d'Interaccions Funcionals i Fites de Biodiversitat (FItBiTs) del Centre Nacional d'Anàlisi i Síntesi Ecològics (NCEAS). El grup de treball té com a objectiu esbrinar els tipus generals d'ECC a gran escala que són essencials per a un futur segur i just per a les persones i la natura. Entre les institucions col·laboradores es troben l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental (Universitat Autònoma de Barcelona, ​​Espanya), Centro Basco para el Cambio Climático (bc3), el Núcleo Diversus sobre Diversidad y Sostenibilidad (Córdoba, Argentina), el Centre d'Ecologia Funcional i Evolutiva (CEFE, França) i el Departament de Biologia Evolutiva i Estudis Ambientals (Universitat de Zurich, Suïssa). Els investigadors són Victòria Reyes-García, Rodrigo Camara-Leret, Casey O'Hara, Delphine Renard, Noelia Zafra-Calvo, Benjamin Halpern i Sandra Díaz.

L'enquesta, que recopila dades no personals anònimes en CKS, suposa entre 5 i 15 minuts i es pot trobar aquí: https://cks.projectesainternet.com.

Està oberta a tothom i està en anglès, francès, espanyol, portuguès, alemany, bahasa i rus. Per a més informació, poseu-vos en contacte amb Victoria.reyes@uab.cat.

CKS   ICTA-UAB

Dins de