Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Els pobles indígenes i les comunitats locals, claus per assolir els objectius en matèria de biodiversitat

21 maig 2021
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Un estudi internacional liderat per l'ICTA-UAB afirma que reconèixer els drets i la capacitat de decisió dels pobles indígenes i les comunitats locals és fonamental per abordar l'actual crisi de la biodiversitat.

Massai women - Biodiversity conservation project ICTA-UAB
Projecte de conservació de les dones massai a Kenya. (Autor: Joan de la Malla)

Els pobles indígenes i comunitats locals posseeixen coneixements fonamentals per establir objectius de biodiversitat realistes, legítims i efectius

Les polítiques establertes pel Marc Global de Biodiversitat post-2020 del Conveni sobre la Diversitat Biològica (CDB) podrien ser poc eficaces si els drets i la capacitat de decisió dels pobles indígenes i les comunitats locals no són reconeguts plenament en la gestió de la biodiversitat. Així ho sosté un estudi internacional liderat per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) i publicat recentment a la revista Ambio.

El Conveni sobre la Diversitat Biològica està treballant en l'actualitat per formular els objectius que emmarcaran la política mundial de biodiversitat en els propers anys. Això es durà a terme a través d'un ambiciós pla internacional conegut com el Marc Global de Biodiversitat post-2020. Aquest marc té com a objectiu impulsar una transformació profunda a nivell social que permeti aturar la pèrdua de biodiversitat a nivell mundial. Els autors de l'estudi consideren que, malauradament, el marc tal com està redactat en l'actualitat, té encara un llarg camí per recórrer cap al reconeixement total dels drets i la capacitat dels pobles indígenes i les comunitats locals.

"La comprensió de la naturalesa dels pobles indígenes i les comunitats locals s'alinea perfectament amb la visió del Conveni sobre la Diversitat Biològica de Viure en harmonia amb la natura", diu la professora d'investigació ICREA a l'ICTA-UAB Victoria Reyes-García, líder de l'estudi. "Sembla paradoxal que les discussions globals sobre el futur col·lectiu del planeta no escoltin les veus dels pobles indígenes i les comunitats locals, un dels grups d'actors que més ha contribuït a salvaguardar la biodiversitat de la planeta".

L'estudi, signat per 21 científics de tot el món, presenta una sèrie d'arguments pels quals posar en primer pla els drets i la capacitat de decisió dels pobles indígenes i les comunitats locals és essencial per a l'èxit de la futura política global de biodiversitat. Basat en una revisió en profunditat de la literatura, l'estudi destaca que els pobles indígenes i comunitats locals posseeixen coneixements fonamentals per establir objectius de biodiversitat realistes, legítims i efectius.

"El Marc Global de Biodiversitat ha de reconèixer i abordar els punts de vista i perspectives dels pobles indígenes i les comunitats locals", afirma el Dr. Álvaro Fernández-Llamazares, coautor de l'estudi i investigador de la Universitat d'Hèlsinki. "Hi ha una evidència clara que els seus sistemes de coneixement, pràctiques i valors tenen moltíssim a oferir per abordar l'actual crisi de la biodiversitat".

Els autors argumenten que la participació d'aquests pobles i comunitats en la política de biodiversitat contribueix a reconèixer i defensar els drets humans, i demanen al Conveni sobre la Diversitat Biològica que els reconegui plenament no només com a parts interessades, sinó també com a posseïdors de drets, coneixements i capacitat de decisió.

Article de referència

Reyes-García, V., Fernández-Llamazares, Á., Aumeruddy-Thomas, Y., Benyei, P., Bussmann, R.W., Diamond, S.K., García-del-Amo, D., Guadilla-Sáez, S., Hanazaki, N., Kosoy, N., Lavides, M., Luz, A.C., McElwee, P., Meretsky, V.J., Newberry, T., Molnár, Z., Ruiz-Mallén, I., Salpeteur, M., Wyndham, F.S., Zorondo-Rodríguez, F., Brondizio, E.S. (2021) Recognizing Indigenous Peoples’ and local communities’ rights and agency in the post-2020 biodiversity agenda. Ambio.

Link: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s13280-021-01561-7.pdf

 

Dins de