El projecte i-Plastic avalua els impactes dels micro i nanoplàstics en els oceans tropicals i temperats
Un nou projecte i-Plastic, liderat per la investigadora de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri, és un dels sis projectes seleccionats per rebre finançament de la Iniciativa de Programació Conjunta Mars i Oceans Productius i Saludables (Oceans JPI).
Els projectes, que es van posar en marxa a la primavera passada, van celebrar un acte d’inici conjunt en el que van participar virtualment més de 140 persones. Tots els projectes tenen com a objectiu dur a terme investigacions sobre fonts de microplàstics, mètodes per identificar micro i (nano)plàstics més petits, i monitoritzar la seva circulació en els sistemes marins, així com els seus efectes.
Els plàstics en el medi marí ha esdevingut una preocupació important a causa de la seva persistència al mar i les seves conseqüències adverses per a la vida marina. Segons dades de Eunomia (2016), s'estima que des de l'any 2016 es poden trobar entre 27 i 67 milions de tones de plàstic a l'oceà mundial. Les partícules microplàstiques són, amb diferència, la major quantitat de contaminació plàstica existent en l'oceà. Els microplàstics són contaminants ambientals persistents el potencial de dany físic i toxicitat dels quals ha estat destacat per diversos estudis. No obstant això, el coneixement i la comprensió de les partícules microplàstiques més petites (de 10 micres a partícules encara més petites, nanopartícules) és encara limitat.
El projecte i-plastic, desenvolupat per Patrizia Ziveri i Michael Grelaud, reuneix un consorci multidisciplinari d'experts europeus i brasilers de cinc instituts i quatre països com Espanya, Portugal, Itàlia i Brasil. Junts avaluaran la dispersió i els impactes dels micro i nanoplàstics en els oceans tropicals i temperats, des de la interfície regional terra-oceà fins a l'oceà obert
Quantificaran el transport estacional i la dispersió en tres estuaris seleccionats (punts crítics de fonts de plàstic) i en les aigües costaneres adjacents i les costes sota diferents règims de flux i clima (és a dir, sistemes tropicals i temperats).
El monitoratge in situ es realitzarà en el sistema seleccionat de l'Oceà Atlàntic oriental i occidental i el Mar Mediterrani. S'abordaran els impactes sobre les diferents espècies comercialment valuoses (com a part de la dieta humana) de les regions objectiu mitjançant observacions in situ i experiments de laboratori.
S'implementaran nous enfocaments per detectar i caracteritzar nanoplàstics en matrius ambientals (és a dir: aigua, trampes de sediments a curt termini, sediments i biota) i determinar processos de fragmentació macroplàstica. Finalment, les dades generades durant el projecte i-plastic s'utilitzaran per alimentar models regionals sobre la dispersió de micro i nanoplàstics, que al seu torn s'utilitzaran per elaborar un model de la seva dispersió a escala atlàntica.
En aquest context, el projecte i-plastic proporcionarà el coneixement a dia d'avui inexistent sobre el destí dels plàstics en l'oceà i els efectes dels plàstics més petits en els ecosistemes de diferents àrees del món, fent projeccions per comprendre els impactes i la dispersió de micro i nanoplàstics en les properes dècades de l’Antropocè.
Està finançat dins del programa JPI Oceans amb el suport de H2020 CSA Ocean2, que és una plataforma intergovernamental que treballa per augmentar l'impacte de les inversions nacionals en recerca i innovació marina i marítima.