El grup Sostenipra de l'ICTA-UAB col·labora al gran àpat sostenible del FADfest
El grup de recerca Sostenibilitat i Prevenció Ambiental (SosteniPrA) de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) participarà en l'edició anual del FADfest, un festival organitzat per FAD (Foment de les Arts i el Disseny) que pretén abordar el disseny des d’un punt de vista transversal amb l’organització, entre el 6 i el 12 de juny, una setmana d'activitats diverses.
El ICTA-UAB participa en el desenvolupament d'un dels dos eixos temàtics del FADfest, el "Assaig general: Menjar, emergència sostenible i disseny", una proposta que vol posar a prova la ciutat des del punt de vista de la sostenibilitat alimentària i avaluar els resultats obtinguts en el simulacre.
L'Assaig General tindrà lloc el proper 11 de juny als Jardins d'Elisava, davant del Disseny Hub Barcelona. Consistirà en un esdeveniment gastronòmic per demostrar que tenim la capacitat, ambiental i social, de ser més sostenibles. Les diferents accions permetran visibilitzar la necessitat d'un canvi en la manera de produir i consumir aliments, i és aquí on la capacitat estratègica del disseny es torna clau.
Se celebrarà un gran dinar popular per a 900 persones elaborada pels xefs Ada Parellada i Sergi de Meià, i cuinada davant el públic per deu cuiners professionals i diversos voluntaris. La idea és demostrar que a partir d'aliments descartats en comerços i mercats del barri es pot fer alta cuina.
Per això, el menú tindrà com a segon plat una degustació d'amanides de proximitat plantades expressament en els últims mesos, entre d'altres horts urbans, a l'hivernacle de la coberta de l'edifici de l'ICTA-UAB pel grup Sostenipra. L'aigua, transportada per unes bicicubes, serà recollida en fonts públiques, i els plats, gots i coberts seran subministrats pels venedors d’Els Encants, que els tornaran a posar a la venda un cop finalitzat l’àpat.
El ICTA-UAB juntament amb la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA) avaluaran l'empremta d'aquest esdeveniment en el CO2, el consum energètic i els residus generats. L'objectiu de l'esdeveniment és aconseguir "desaprofitament zero"i generar un 99% de residus orgànics del propi esdeveniment.
Activitats ICTA-UAB
Dijous, 9 de Juny (18h) The Materials Farm. Designing New Materials From Agriculture, Food and Living Organisms. Xerrada inspiradora de l’investigador de l’ICTA-UAB, Pere Llorach sobre l’ús dels residus agrícoles a la producció de nous materials. Al Disseny Hub Barcelona.
Divendres, 10 de Juny (18h) Visita guiada a les instal·lacions del ICTA-UAB al campus de la UAB.
Dissabte, 11 de Juny
(12.30h) Assaig General. Tast d’enciams de proximitat proporcionats per Sostenipra en el marc del projecte Fertilecity. Jardins d’Elisava
(17.30h) Sobretaula rodona. «Sostenibilitat alimentària: Ciutat, perifèria i ruràlia». Jardins d’Elisava. Participen Joan Rieradevall, professor i investigador de l’ICTA-UAB, i Paco Muñoz, membre de PAA i responsable de residus de l’Oficina de Mediambient de la UAB.
Link d’interès:
Participació de l'ICTA-UAB al FADfest: http://fadfest.cat/website/icta/
- Capsula d'inspiració #2. Autoabastir les ciutats - Joan Rieradevall: http://fadfest.cat/website/assaig-general-repte-02-autoabastir-les-cituats/
- Capsula d'inspiració #3. Dissenyar nous materials - Ivan Rodríguez i Pere Llorach: http://fadfest.cat/website/assaig-general-repte03-dissenyar-nous-materials/