El contingut a les xarxes socials impulsa la ciència ciutadana sobre ratpenats
Un estudi recent en què participa Álvaro Fernández-Llamazares, investigador de l’ICTA-UAB, analitza com el contingut a les xarxes socials pot augmentar l’interès i la participació pública en projectes de ciència ciutadana centrats en els ratpenats.

Centrant-se en el Bat Monitoring Programme (BMP), l’estudi mostra que les publicacions que inclouen infografies i fotografies de persones participant activament generen el doble d’interacció —mesurada en retuits, comparticions i desats— en comparació amb aquelles que només mostren imatges de ratpenats. Això destaca que el contingut educatiu i centrat en les persones connecta de manera més efectiva amb el públic que les imatges de la fauna per si soles.
Fernández-Llamazares i la resta d'investigadors indiquen que més del 30% dels nous visitants al web del BMP durant el període estudiat van arribar a través d’enllaços a les xarxes socials, demostrant el paper clau d’aquestes plataformes per ampliar l’abast i la visibilitat dels projectes de conservació.
“L’estudi revela que no n’hi ha prou amb mostrar ratpenats; és fonamental explicar històries, oferir materials educatius i destacar la implicació humana per atraure i mantenir l’interès públic”, explica Fernández-Llamazares.
Aquests resultats ofereixen una guia valuosa per a iniciatives de ciència ciutadana, especialment aquelles centrades en la conservació de la vida salvatge, per maximitzar el seu impacte a través d’estratègies efectives de comunicació digital.