Vés al contingut principal

El 17% del territori rural està exposat simultàniament a altes taxes de despoblació i d'aridesa

05 des. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El 28 % del territori rural espanyol està exposat a altes taxes de despoblació, el 45 % a problemes d'aridesa i el 17,5 % a tots dos problemes alhora, segons un estudi de l'Observatori Social de la Fundació ”la Caixa” i de l'ICTA-UAB.

TERRITORIS RURALS

Les zones rurals d'Espanya estan experimentant transformacions ambientals i socials sense precedents, amb la despoblació i el canvi climàtic com a protagonistes més destacats. De fet, el 28 % del territori rural espanyol està exposat a altes taxes de despoblació, el 45 % a problemes d'aridesa i el 17,5 % a tots dos problemes alhora.

Aquesta és la conclusió principal de l'estudi L'Espanya desertificada, de l'Observatori Social de la Fundació ”la Caixa” i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a càrrec dels investigadors Cara Maeztu, Gerard Pocull, Esteve Corbera i Sergio Villamayor-Tomas, de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB).

RURALAquest 17,5 % es redueix a l'11,5 % a les zones rurals accessibles (amb una baixa densitat poblacional i usos de la terra majoritàriament agrícoles, però connectades amb centres urbans) i augmenta al 23,3 % a les zones rurals remotes (amb una baixa densitat poblacional, usos de la terra agrícoles i desconnectades de centres urbans).


La superposició dels mapes sobre la prevalença de la despoblació a Espanya amb els mapes d'exposició al canvi climàtic (mesurat, per exemple, a través del risc d'aridesa) permet identificar regions on hi ha una doble exposició.

Davant d'aquesta realitat, hi ha diversos factors de mitigació de la despoblació, com ara el desenvolupament de l'agroindústria i de les energies renovables, el turisme rural i ambiental, la immigració, la disponibilitat d'habitatge, l'oferta cultural i d'entreteniment rural i la connectivitat amb les zones urbanes. Tot i això, alguns d'aquests factors poden comportar efectes no desitjats, tant de tipus social com ambiental.

RURAL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Per exemple, el desenvolupament agroindustrial comporta la concentració d'explotacions i de serveis agrícoles, cosa que dificulta que joves agricultors i immigrants tinguin accés a la terra. D'una manera semblant, la intensificació agropecuària pot contribuir a l'erosió dels sòls, a la sobreexplotació i a la contaminació dels recursos hídrics, cosa que augmenta el risc d'aridesa i disminueix la resiliència del territori al canvi climàtic.

Dins de