Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

EJOLT: propostes de resistència a la injustícia i desigualtat climàtiques

29 set. 2015
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
El projecte europeu EJOLT (Environmental Justice, Organisation, Liabilities and Trade), coordinat per l'ICTA-UAB ha publicat un informe on recull  les principals propostes de moviments de justícia climàtica que estan tenint lloc arreu del món i obre un debat sobre la
EJOLT propostes de resistencia a la injusticia i desigualtat climatiques

El projecte europeu EJOLT (Environmental Justice, Organisation, Liabilities and Trade), coordinat per l'ICTA-UAB ha publicat un informe on recull  les principals propostes de moviments de justícia climàtica que estan tenint lloc arreu del món i obre un debat sobre la política mediambiental, davant la propera celebració de la conferència sobre el canvi climàtic (COP21) de París.



La publicació és una compilació d’assajos d'activistes i d’acadèmics especialitzats en justícia climàtica per “donar veu als moviments de resistència ambiental, compartir investigacions sobre projectes perjudicials per al medi ambient i demostrar com la falta de lideratge de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) posa en perill el planeta i agreuja la crisi del clima”.



Estudis recents sobre el canvi climàtic posen de manifest que els impactes s’estan succeint més ràpid del que es pensava, explica l’informe. Els editors afirmen que “mentre les capes de gel es fonen, les marees creixen i la desertificació s'estén, els líders mundials continuen ignorant el mandat popular de fer front a la indústria dels combustibles fòssils i la resta de causes principals del canvi climàtic”. Els autors critiquen com en els últims 21 anys han estat “testimonis d'estratègies governamentals i corporatives sobre el canvi centrades en els beneficis de grans empreses i com això ha donat lloc a mecanismes devastadors impulsats pels mercats que no permeten abordar l'arrel dels problemes socioeconòmics i ambientals”. Per això, reclamen que “aquestes polítiques tan ineficaces com perilloses s'aturin d'una vegada per totes”.



L'informe recull històries d´arreu del món en què el moviment per la justícia climàtica descentralitzat s'enfronta al fracking (hidrofracturació), els oleoductes, els abocaments de petroli i el carbó usat, acumulant victòries i guanyant força. Segons Leah Temper, investigadora de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) i coeditora de l'informe, "la resistència contínua de les persones que viuen al costat dels projectes d'explotació, des de processos de desforestació fins a oleoductes, són la força més poderosa per mantenir els combustibles fòssils sota terra, i alhora la principal esperança en la lluita contra el canvi climàtic ". L´informe mostra com, “davant la inactivitat de l'ONU envers la protecció del clima mundial, la resistència a la injustícia i desigualtat climàtica global està viva, construint-se des de baix”.



L´informe va acompanyat per un vídeo* enregistrat pel projecte EJOLT al camp Unist'ot'en (al Nord-oest de British Columbia, Canadà) on es mostra com un moviment de resistència és capaç d´aturar la construcció de fins a 7 gasoductes i oleoductes amb inversions milionàries, mantenint sota terra milions de bidons de combustibles fòssils.



La publicació ha estat elaborada pel projecte EJOLT (Environmental Justice, Organisation, Liabilities and Trade), una iniciativa finançada per la Unió Europea i coordinada per l'ICTA-UAB, que reuneix 23 organitzacions activistes i d'investigació de tot el món per donar suport a la recerca i l'acció sobre Justícia Ambiental.



Veure vídeo



Enllaç a l´informe del projecte EJOLT


Dins de