Desigualtat a les cadenes agroalimentàries: el Sud global produeix els aliments, però el Nord global es queda amb la riquesa
Al sistema agroalimentari mundial, la major part dels productes agrícoles es conreen al Sud global, però són els països del Nord global els que es queden amb la major part de la riquesa a través del creixement i el control dels sectors que intervenen en les etapes posteriors a la producció agrícola.

Així es desprèn d’un estudi de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que revela que entre els anys 1995 i 2020 els sectors no agrícoles van absorbir gran part del valor afegit dels sistemes agroalimentaris globals. Aquests sectors estan dominats de manera desproporcionada pels països del Nord global.
La investigació, publicada a la revista Global Food Security i liderada per la investigadora de l’ICTA-UAB Meghna Goyal juntament amb Jason Hickel, també de l’ICTA-UAB, i Praveen Jha, de la Universitat Jawaharlal Nehru (Índia), analitza per primera vegada a escala global la distribució del valor econòmic a les cadenes agroalimentàries durant un període de 25 anys. Els resultats mostren que, tot i que el Sud global ha incrementat la seva participació en la producció agrícola, els països del Nord continuen capturant de manera desproporcionada els ingressos dels sectors de més valor, com ara el processament, la logística, les finances i els serveis.
L’estudi també mostra que gran part dels beneficis es registren a països amb pocs impostos i gairebé sense producció agrícola. Això indica que els guanys es reparteixen segons estratègies per maximitzar els beneficis, i no segons on es produeix o es genera ocupació realment. Així, les cadenes agroalimentàries reforcen desigualtats estructurals a escala internacional. Països com Singapur i Hong Kong capturen fins a 60 i 27 vegades més, respectivament, del sistema agroalimentari global que el valor de la seva producció agrícola.
Els investigadors adverteixen de la necessitat urgent de sobirania econòmica per al Sud global per abordar l’intercanvi estructuralment desigual al sistema agroalimentari global.
«Les estratègies de captura de valor reconfiguren les cadenes de subministrament. Les nostres troballes ens alerten sobre les possibles conseqüències negatives per al desenvolupament i l’equitat en l’agricultura, així com per a les economies del Sud global», afirma Meghna Goyal, autora principal de l’estudi.
Jason Hickel assenyala que «aquest és el primer estudi que mesura la distribució global del valor al sistema agroalimentari, i els resultats són demolidors. Les persones que duen a terme la major part de la producció agrícola, que sustenta la civilització global, no reben una part justa dels ingressos del sistema alimentari».
Article de referència: Meghna Goyal et al., Global Food Security, https://doi.org/10.1016/j.gfs.2025.100883