Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Comprendre el cicle del carbonat càlcic al Pacífic Nord 

11 jul. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Un nou estudi basat en dades recollides des de Hawaii fins a Alaska, en què ha participat l'ICTA-UAB, aporta llum sobre el cicle del carbonat càlcic a l'oceà, un component poc estudiat del cicle global del carboni. 

Comprendre el cicle del carbonat càlcic al Pacífic Nord

El carboni orgànic i el carbonat càlcic són dos components fonamentals del cicle del carboni a l'oceà. El carboni orgànic s'origina principalment a la fotosíntesi del fitoplàncton, que forma part de la complexa “bomba biològica”. El carbonat càlcic, per la seva banda, procedeix en gran mesura d'organismes que construeixen petxines, com els cocolitòfors, els foraminífers i el zooplàncton (pteròpodes). Tot i això, no se sap bé si el cicle del carbonat càlcic interactua amb el carboni orgànic al Pacífic Nord i com ho fa. 

Un nou estudi on van participar els investigadors de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri i Sven Pallacks va emprar dades obtingudes durant una expedició realitzada l'estiu d'any 2017 en què van visitar cinc estacions ubicades des de Hawaii fins a Alaska. Durant l'expedició es va fer servir eines experimentals avançades, inclosa la química de carbonats d'alta resolució, van realitzar experiments de dissolució in situ amb carboni-13 com a traçador, i van prendre mesures de flux de partícules. 

Els resultats mostren que els cicles del carboni orgànic i del carbonat càlcic estan vinculats inextricablement. Els autors van descobrir que la dissolució de carbonat càlcic a poca profunditat a l'oceà està lligada al consum de carboni orgànic per part del zooplàncton i els microbis marins que respiren. Les dades van mostrar que tots els organismes que produeixen carbonat càlcic també generen carboni orgànic associat. A més, van descobrir que la partició de l'alcalinitat entre els oceans superficials i profunds es deu a un cicle combinat de producció-respiració-dissolució. Els investigadors van assenyalar que el cicle de l'alcalinitat superficial podria ser un component vital del cicle del carboni. 

Les conclusions d'aquest estudi posen en relleu un aspecte poc estudiat del cicle del carboni marí, i l'aclariment del transport de carboni a les profunditats de l'oceà té implicacions per emmagatzemar carboni a tot el món, segons els autors.

 

(Global Biogeochemical Cycles, https://doi.org/10.1029/2022GB007388, 2022) 

Dins de