Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Capbussar-se en la història: els diaris ofereixen perspectives històriques sobre la biodiversitat marina

05 jul. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

 Els éssers humans han depès dels ecosistemes marins com a font d'aliment i suport durant milers d'anys. A les darreres dècades, l'augment de la demanda pesquera, els cicles de programes de subvencions amb ànim de lucre i la debilitat dels models de governança han intensificat l'explotació comercial, provocant nivells de captures sense precedents i el declivi de poblacions de diverses espècies.

NOTICIES SOBRE PESCA ALS DIARIS

Lamentablement, la magnitud d'aquests efectes continua sense estar clara a causa de la manca generalitzada de dades històriques de referència.

Un estudi desenvolupat a la zona marina del Brasil, i publicat a PlosOne, mostra com els científics estan avançant en la comprensió de la biodiversitat marina en els darrers centenars d'anys. L'estudi, dirigit per científics de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) a Espanya, va examinar més de 20.000 articles periodístics publicats entre els anys 1840 i 2019 a l'estat de Santa Catarina (Brasil). Els resultats mostren que més de 250 espècies, inclosos peixos, taurons, mariscs i mamífers, han estat explotats comercialment en els darrers 180 anys, cosa que n’ha provocat l’escassetat actual.

L'estudi indica que les espècies situades a la zona més alta de la cadena alimentària, inclosos els meros i els taurons, apareixien amb freqüència als diaris entre finals del segle XIX i mitjans del XX. Curiosament, aquestes espècies es van fer menys freqüents a les edicions més recents dels diaris, mentre que van augmentar els organismes de baix nivell tròfic, com els mol·luscs i els crustacis.

Dannieli Herbst, autora principal de l’ICTA-UAB i del Departament de Prehistòria de la UAB, destaca que “normalment s’informava de les espècies marines en el context de la pesca de subsistència i comercial. Això implica que la seva popularitat als diaris reflecteix la seva abundància i importància per a la pesca comercial i els consumidors. En conseqüència, els resultats revelen que les espècies d’alt nivell tròfic i grans dimensions eren més abundants en el passat, però es van tornar escasses en les darreres dècades. Els nostres resultats concorden amb estudis anteriors que mostren una tendència similar en les darreres dècades a causa de la sobrepesca”.

André Colonese, autor principal de l’estudi de l’ICTA-UAB i del Departament de Prehistòria de la UAB, destaca la importància d’aquest estudi perquè “és anterior als informes oficials de desembarcaments nacionals, i els resultats insinuen canvis en la importància ecològica, sociocultural, econòmica i de mercat dels animals aquàtics al llarg del temps. “El nostre treball amplia els coneixements actuals sobre la composició històrica de les captures de peixos al sud-oest de l'oceà Atlàntic, alhora que advoca per la integració de les dades històriques a les iniciatives de sostenibilitat dels oceans."

"És sorprenent la quantitat d'informació sobre la diversitat d'espècies i la percepció dels canvis per part dels consumidors que es pot extreure de mitjans públics com els diaris", afirma Luiz Geraldo S. Da Silva, historiador de la Universitat Federal de Paranà (Brasil) i coautor de l'estudi.

L'estudi va ser finançat pel projecte TRADITION de l'ERC (Consolidator Grant 817911) i dirigit per investigadors de la UAB (Espanya), en col·laboració amb la Universitat Federal de Santa Catarina (Brasil) i la Universitat Federal de Paranà (Brasil).

 

Referència article
Herbst DF, Rampon J, Baleeiro B, Silva LG, Fossile T, Colonese AC (2023) 180 years of marine animal diversity as perceived by public media in southern Brazil. PLoS ONE 18(6): e0284024. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0284024

Dins de