Andre Colonese, parla d'història de la pesca al Museu Marítim de Barcelona
El científic de l'ICTA-UAB, Andre Carlo Colonese va participar al III Workshop sobre Història i Antropologia de la Pesca Marítima, organitzat al Museu Marítim de Barcelona per la xarxa d'investigadors “Salvador Riera”.
Sota el títol “Etnohistòria marítima per al futur dels nostres mars i oceans”, l'esdeveniment va reunir el passat 9 de març destacats experts i acadèmics de diferents disciplines que van presentar recerques en curs, centrades en la perspectiva històrica de la pesca marítima i el consum de peix.
Al llarg de la jornada, les diferents comunicacions van centrar-se en el paper que la història i l’antropologia juguen per aportar respostes als difícils reptes que afronten els mars i oceans arreu del món. Es va debatre sobre els canvis en el concepte de pescador al llarg dels segles, de les dificultats d’estudiar els impactes ecològics de les pesqueres tradicionals, del paper dels estats en el desmantellament dels teixits comunitaris, de l’escassa presència de la dona en el discurs històric i patrimonial o de la presència dels productes pesquers en els sistemes alimentaris d’abans i d’ara, entre altres temes d'interès.
La jornada va concloure amb un crit a favor de diluir les fronteres entre ciències naturals, socials i humanes per entendre tota complexitat de les comunitats de gent de mar, a integrar en l’anàlisi tots els processos de la cadena de valor del peix i a impulsar decididament la multidisciplinarietat, la col·laboració i el treball en xarxa per avançar en el coneixement de la història de societats marineres.
També va sortir del seminari el compromís d’impulsar noves accions de la xarxa Salvador Riera per enfortir la col·laboració i difondre la recerca en curs en l’àmbit de la història i l’antropologia de la pesca. L'objectiu és tornar a organitzar un nou seminari l'any 2026.
L'organització del seminari va ser coordinada per Alfons Garrido, del Museu de la Pesca de Palamós, i Sílvia Gómez, de la Universitat Autònoma de Barcelona, i va comptar amb el suport del Museu Marítim de Barcelona, la Càtedra d’Estudis Marítims (Universitat de Girona - Fundació Promediterrània), el Grup d’Antropologia dels Mars i Oceans (Institut Català d’Antropologia) i SeaPeoplesLab-GRAFO (Universitat Autònoma de Barcelona).