Álvaro Fernández-Llamazares a la conferència internacional de la UNESCO sobre comunitats indígenes i canvi climàtic
L'investigador de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) Álvaro Fernández-Llamazares va ser un dels ponents que van participar el passat 26 i 27 d4e novembre a la Conferència Internacional "Resiliència en temps d'incertesa: pobles indígenes i canvi climàtic" organitzada a París per la UNESCO i el Museu Nacional d'Història Natural de França, en col·laboració amb Tebtebba.
La conferència va comptar amb sessions plenàries, sessions paral·leles i discursos magistrals d'alt nivell, i cerimònies d'obertura i clausura. Destacats experts provinents de pobles indígenes, governs nacionals i científics van oferir els seus discursos i una selecció d'oradors van aportar els millors testimonis, estudis de cas, projectes i iniciatives de tot el món vindrà a enriquir les sessions paral·leles. La participació en els debats va estar determinada per un comitè de selecció científic selecte compost per experts provinents de pobles indígenes, científics i les presidències de la COP20 i la COP21.
Álvaro Fernández-Llamazares va oferir la conferència "Coneixement indígena sobre el canvi climàtic: una perspectiva etnoecològica des de la Amazònia boliviana" fruit del treball realitzat durant els darrers anys per entendre les relacions entre el canvi climàtic i el Coneixement Ambiental Local de les societats natives en l'Amazònia boliviana: els caçadors-recol·lectors Tsimane’.
La Conferència Internacional pretenia fomentar un intercanvi multidisciplinari de coneixements i experiències entre pobles indígenes, governs i científics, així com entendre les contribucions que diversos sistemes de coneixements, com ara els coneixements indígenes, poden aportar per augmentar el cabal de coneixements relatius al canvi climàtic. Els assistents van exposar solucions i iniciatives pràctiques basades en la comunitat per afrontar els efectes del canvi climàtic, i van contribuir a reforçar els vincles entre la diversitat cultural i la sostenibilitat del medi ambient mundial.
Les diferents ponències van tractar sobre com observar i entendre els efectes del canvi climàtic, l'adaptació de les formes de vida tradicionals a la incertesa, la mitigació i respostes dels pobles indígenes, les estratègies per a la resiliència o com entendre i respondre a desastres i fenòmens extrems.
Després de la conferència, els organitzadors compten amb una visió ampliada dels coneixements actuals sobre els efectes del canvi climàtic i les accions per combatre´l als pobles indígenes i les comunitats locals. Aquesta visió i algunes recomanacions es presentaran en un informe el resum podrà difondre a la COP21. Aquest intercanvi es reflectirà en la recopilació de presentacions dins d'una base de dades mundial que estarà a disposició del Programa de Treball de Nairobi de la CMNUCC.
Més informació sobre la conferència aquí