Èxit de participants a l’Olimpíada de Geologia

Olimpiada Geologia
El proppassat divendres, 8 de març, es va celebrar la desena edició de l’Olimpíada de Geologia a Catalunya, amb la participació de 577 estudiants de batxillerat. La UAB va ser una de les seus de l’activitat.

12/03/2019

El dia 8 de març passat es van realitzar, simultàniament a Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona, les proves de la desena edició de l’Olimpíada de Geologia a Catalunya, organitzada per l’Asociacion Española para la Enseñanza de las Ciencias de la Tierra (AEPECT) i la Sociedad Geológica de España (SGE).  La participació ha sigut molt alta amb un total de 577 estudiants, majoritàriament de 1r i 2n de Batxillerat procedents de 60 centres de tot Catalunya. Un increment de participació respecte a l’any passat tot i coincidir amb una jornada de vaga com el dia de la dona. Aquesta coincidència ha sigut volguda i s’ha utilitzat com a èmfasi per reivindicar la figura de la Dona Geòloga. Moltes preguntes de les proves van fer referència al paper de les dones en la Geologia destacant personatges clau com ara Inge Lehmann, Alice Wilson o la nostra Carmina Virgili.

Tots els participants han rebut obsequis que inclouen punts de llibre amb la taula dels temps geològics, mapes geològics de Catalunya, un desplegable sobre cartografia geològica, i els guanyadors de cada seu i subseus, un exemplar de l’Atles de Geologia de Catalunya, tots ells cedits per l’Institut Geològic i Cartogràfic de Catalunya. A més, el Geoparc de la Catalunya Central els va obsequiar amb una sortida geològica guiada el proper dissabte 23 de març en la que per primer cop es coneixeran tots els  guanyadors catalans i on començaran a preparar-se per a la final espanyola.

La prova a realitzar va consistir en un test teòric i una prova pràctica de grup. En la prova teòrica havien de respondre 50 preguntes de geologia general. En la prova de grup havien de completar un tall geològic i identificar minerals, roques i fòssils que en alguns casos estaven relacionats amb el tall. A més, hi havia preguntes aplicades relatives a riscos, recursos i impactes geològics associades al tall. Els alumnes catalans van mostrar un alt nivell.

La seu amb major participació ha sigut la de Barcelona amb 241 alumnes que es van repartir en tres seus diferents: la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica de Manresa. En superar la inscripció de 150 alumnes aquesta seu podrà presentar a la final estatal sis alumnes: els guanyadors en cada subseu més els primer alumne classificats en qualsevol de les subseus. Dels 6 classificats de la demarcació de Barcelona que es classifiquen per participar a la fase estatal de Cáceres, dos van fer les proves a la UAB: Georgina Molero Mulà (INS El Cairat, Esparreguera) i Albert Cabello Roldán (INS Montserrat Roig, Terrassa).

A Lleida la participació ha sigut de 97 estudiants que van fer les proves a la Universitat de Lleida. A Girona la participació va ser de 137 alumnes procedents de 19 centres diferents, que han fet les proves a la Universitat de Girona. Aquest any l’extraordinària participació a Girona ha mantingut que l’organització convidi a 4 alumnes a participar a la final de Càceres. A la demarcació de Tarragona hi van participar 97 alumnes procedents de 9 centres diferents, que han realitzat les proves a la Universitat Rovira i Virgili.

El lliurament de premis es realitzarà el divendres dia 15 de març, desprès del que es farà una conferència titulada “Anem a aconseguir les matèries primeres per fabricar mòbils i ordinadors” impartida pel dra. Pura Alfonso Abella, professora titular de la Universitat Politècnica de Catalunya i Directora del Museu de Geologia Valentí Masachs d’aquesta Universitat.

El proper 6 d’Abril tindrà lloc la fase estatal de l’Olimpíada a Càceres . Els alumnes i un professor per demarcació podran anar a la final amb totes les despeses pagades gràcies a la col·laboració del Seminari Permanent de Ciències Naturals, el Departament de Geologia i la facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona, el Colegi oficial de Geòlegs i la pròpia AEPECT.