• UABDivulga
31/07/2019

La UAB participa en la trobada International organitzada per la Birkbeck University of London per establir una xarxa internacional en Resistència Antimicrobiana

resistenciaantimicrobiana
La resistència als antibiòtics és actualment un dels principals reptes de la Recerca a nivell mundial, una emergència que pot fins i tot equiparar-se a la crida per aturar el Canvi Climàtic. Es calcula que les malalties infeccioses causades per microorganismes resistents als antibiòtics pot representar al 2050 la primera causa de mort si no es prenen mesures correctores a temps.
Fotografia de Mr Harish Patel.

La Birkbeck University of London ha organitzat recentment una trobada internacional per fer front a la Resistència Antimicrobiana i accelerar el descobriment de nous antibiòtics. L’activitat, finançada per la Global Challenges Research Fund (GCRF), ha estat organitzada pel Prof. Sanjib Bhakta, director del servei de Microbiologia del Insitute of Structural and Molecular Biology (ISMB). Durant una intensa sessió científica es van agrupar investigadors del Regne Unit, d’altres països europeus i d’arreu del món. La problemàtica de la resistència als antibiòtics es va adreçar des d’una perspectiva multidisciplinària: des de la Biologia Estructural, Genòmica, Transcriptòmica i Síntesi Química fins al disseny de fàrmacs.

Per part de la UAB, va participar la Dra. Ester Boix, que dirigeix el grup de Recerca en Ribonucleases humanes del sistema immunitari de defensa. La investigadora va presentar la seva última recerca dirigida a eradicar els bacteris residents a l’interior de les cèl·lules innates del sistema immunitari. Gràcies a la utilització de la metodologia de cribratge massiu SPOTi desenvolupat en el laboratori del Prof. Sanjib Bhakta per trobar nous fàrmacs antituberculars, el grup de recerca ha identificat RNases antimicrobianes que faciliten la eradicació de la infecció intracel·lular per micobacteris, caracteritzant el seu mecanisme d’acció (veure els resultats recentment publicats: Lu et al. Front Immunol, 2019). Així mateix, la trobada ha permès consolidar un projecte col·laboratiu a llarg termini amb el grup de recerca de la Universitat de Birkbeck.

La última sessió científica es va allunyar de la ciència bàsica més acadèmica per endinsar-se en el món de la transferència de tecnologia i la indústria farmacèutica. El prof. Mathew Todd de la Facultat de Farmàcia del University College of London (UCL) va presentar el seu projecte innovador “Open Source Drug Discovery”: els resultats són accessibles per a tothom a la xarxa, les idees es comparteixen, tots són benvinguts i no existeix el concepte de Propietat Intel·lectual.

La reunió científica es va clausurar amb una xerrada divulgativa on es va mostrar entre altres un fictici escenari distòpic ambientat en una esfereïdora era post-antibiòtic.  Esperem poder revertir la tendència actual a temps. Sortosament, iniciatives com la promoguda per la Universitat de Birkbeck refermen les cooperacions internacionals i promouen la captació de més recursos per la recerca. Aquesta trobada International multidisciplinària pretén enfortir la recerca d’excel·lència i recolzar el finançament a favor de la lluita per combatre la Resistència Antimicrobiana.

Ester Boix
Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular
Universitat Autònoma de Barcelona

Referències

Més informació a:
http://blogs.bbk.ac.uk/events/2019/07/23/antibiotic-resistance-a-challenge-to-rival-climate-change/

 
View low-bandwidth version