La professora Dolors Udina guanya el Premi Nacional de Cultura

Dolors Udina guanya el Premi Nacional de Cultura

Dolors Udina, professora jubilada del Departament de Traducció i d'Interpretació i d'Estudis de l'Àsia Oriental de la UAB, ha estat distingida amb el Premi Nacional de Cultura. El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) de la Generalitat li ha atorgat aquest guardó «per l'excel·lència de la seva tasca com a traductora literària, sobretot de l'anglès al català», així com per «la seva llarga carrera en la docència i la seva contribució a la formació d'una generació de traductors i traductores».

06/06/2023

Udina és llicenciada en Història Moderna i Contemporània. Ha dirigit diversos tallers de traducció literària a les biblioteques de Barcelona i és membre del consell de redacció de la revista Quaderns. Revista de traducció des de 2005. Forma part de la Càtedra Jordi Arbonès des de la seva creació, el 2003, i del Grup d'Estudi de la Traducció Catalana Contemporània. A les Jornades sobre Traducció i Literatura ha presentat ponències sobre Jordi Arbonès i sobre la traducció a l'exili. Així mateix, va presentar les jornades de 2010, dedicades a Joan Sales. Les seves línies de recerca són l'estudi i la pràctica de la traducció de l'anglès al català des del 1939 al 2000.

Ha traduït autors tan rellevants com ara Jane Austen, Edgar Allan Poe, Toni Morrison, Raymond Carver o Alice Munro. Els anys 2008 i 2014, respectivament, va guanyar el premi Esther Benítez per l'adaptació al català de Diari d'un mal any (Edicions 62), de J. M. Coetzee, i el Premi de Traducció Crítica Serra d'Or per La senyora Dalloway (La Magrana), de Virginia Woolf. L'any 2018 va ser distingida amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, així com amb el premi Ciutat de Barcelona per la traducció al català de la novel·la Els dimonis de Loudun (Adesiara), d'Aldous Huxley. El 2019 va ser guardonada amb el Premi Nacional a l'Obra d'un Traductor, que atorga el Ministeri de Cultura.

Udina ha rebut un dels cinc Premis Nacionals de Cultura atorgats enguany pel CoNCA. Els altres guardons han estat concedits al cantautor Joan Manuel Serrat, la pallassa Alba Sarraute, el pintor Joan-Pere Viladecans i el Festival Eufònic de les Terres de l'Ebre. Les distincions van ser anunciades en un acte de lliurament que va tenir lloc el 2 de juny passat a Barcelona.

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Educació de qualitat