L’ICTA-UAB rep un Erasmus+ per a un projecte sobre les reserves de la biosfera

Erasmus ICTA
L’ICTA-UAB ha estat distingit amb prop d'1 milió d'euros per mitjà del programa de finançament Erasmus+ per executar el projecte Edu-BioMed (Capacity Building for Higher Education and Applied Research in UNESCO's Mediterranean Biosphere Reserves) que ha començat oficialment a mitjans de novembre de 2018 i que durarà 3 anys.

05/12/2018

L'objectiu principal del projecte és enfortir i millorar l'activitat acadèmica en quatre Institucions d'Educació Superior (IES), dues marroquines i dues libaneses, en el context de les Reserves de Biosfera Mediterrànies (BR). Es tracta de la primera vegada, des de la seva fundació, que l'ICTA-UAB rep un projecte d'aquesta convocatòria.

Les quatre universitats seleccionades són la Universitat de Cadi Ayyad (Marràqueix); la Universitat Mohammed V (Rabat); la Universitat Saint Joseph (Beirut) i la Universitat Americana de Beirut. Comptaran amb un consorci d'organitzacions format per la Universitat francesa d'Aix Marseille, la Unió per la Universitat Mediterrània (UNIMED) amb seu a Roma, MAB França i l'Associació per a la Protecció de Jabal Moussa BR.
La coordinació del projecte està a càrrec del grup d'investigació "Conservació, Biodiversitat i Canvi Global" de l'ICTA-UAB, liderat pel Dr. Martí Boada i coordinat per la Dra. Roser Maneja. La persona que s'encarregarà de la gestió del projecte serà Antonio Bontempi.

"Reserva de la biosfera" és una etiqueta de la UNESCO per a aquells territoris compostos per un mosaic d'àrees naturals protegides, enclavaments de patrimoni cultural, assentaments humans, i activitats econòmiques de petita escala respectuoses amb el medi ambient. La UNESCO defineix les Reserves de la Biosfera com "ciència per enclavaments de suport a la sostenibilitat", "laboratoris vius" per a la investigació científica, el monitoratge, la capacitació i l'educació per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Les reserves de Jabal Moussa (Líban), Shouf (Líban), Arganeraie (Marroc), Intercontinental de la Mediterrània (Espanya-Marroc), Montseny i Terres de l'Ebre (Espanya) i la Muntanya Ventoux (França) seran els territoris involucrats en el projecte.

Els impulsors del projecte consideren que en l'actualitat hi ha poca connexió entre l'activitat acadèmica i la realitat de les reserves de la biosfera, una col·laboració escassa entre la comunitat científica, així com buits en el marc legal i en els mecanismes de governança per a la gestió territorial sostenible. Asseguren que hi ha poca col·laboració entre les reserves de la biosfera de la regió Mediterrània i que cal compartir experiències entre els territoris, així com promoure la cultura de la sostenibilitat des d'una perspectiva socioecològica. Consideren que involucrar les comunitats locals és clau per a l'èxit de les reserves de la biosfera.

El projecte Edu-BioMed vol donar poder a les universitats per encarar aquestes problemàtiques. Per això, es fomentarà la cooperació transnacional basada en socis multilaterals per fer front a la modernització, a l'accessibilitat, a la qualitat i a la internacionalització en les institucions d'educació superior de la Regió 3 (Orient Mitjà i Nord d'Àfrica). En aquest sentit, les principals accions a desenvolupar van encaminades a millorar l'alineació de l'educació superior amb el mercat laboral i les necessitats de la societat; millorar el nivell de les habilitats amb programes educatius nous; enfortir la capacitat de gestió, la governança, innovació i internacionalització; capacitar les autoritats nacionals per modernitzar les seves pròpies institucions d'educació superior; i millorar la integració regional i la cooperació a través de diferents regions. En general, s'espera que el projecte involucri més de 100 persones dels països mediterranis participants.