L’expert mundial Erik Van Sebille parlarà sobre la contaminació oceànica per plàstics

Erik van Sebille
L’oceanògraf i científic climàtic Erik van Sebille visitarà l'ICTA-UAB el proper dijous 3 d’octubre per impartir una xerrada sobre la contaminació dels oceans a causa dels plàstics, i la seva distribució i acumulació al planeta.

30/09/2019

Expert líder mundial en el problema dels plàstics, oferirà a les 12 hores, a l’ICTA-UAB, la xerrada "On és tot el plàstic als nostres oceans? Simulant el transport oceànic per identificar fonts, destins i riscos de les escombraries marines” per parlar de la necessitat de comprendre com es desplacen aquestes deixalles a l’oceà com a requeriment previ a l’avaluació dels plans i estratègies de mitigació d’aquest problema mundial.

La major part de la nostra comprensió sobre el moviment de les restes de plàstic a l’oceà prové d’observacions de boies a la deriva o simulacions numèriques de partícules virtuals passives en models de circulació general dels oceans. Tanmateix, cap dels dos representa la fragmentació, l’enfonsament, la platja i altres processos que afecten el moviment de les restes de plàstics reals a l’oceà.

Per simular al màxim les fonts, el destí i els riscos de la brossa marina, serà imprescindible simular partícules virtuals que es "comportin" com el plàstic. Aquestes simulacions s'estan construint ara, però les simulacions seran més útils amb dades observacionals suficients que permetin delimitar la definició dels paràmetres de fragmentació, enfonsament i platja.

Van Sebille, de la Universitat d’Utrecht, mostrarà les seves darreres simulacions mundials de dispersió i acumulació de plàstic als nostres oceans i com les redueixen a dades. Centrant-se en exemples regionals del gir del Pacífic nord, l’Àrtic i l’oceà sud, mostrarà com es poden fer servir els mapes resultants de distribució de plàstics per identificar els punts de risc per a la vida marina.

Erik van Sebille investiga les escales de temps i les vies de la circulació mundial dels oceans. La seva recerca se centra en com els corrents i els remolins de l’oceà transporten calor, nutrients, organismes marins i plàstics entre diferents regions de l’oceà. Actualment realitza una beca del Consell de Recerca Europeu (ERC) per estudiar el moviment del plàstic a l’oceà global. Ha testificat davant el parlament del Regne Unit sobre la prohibició de les micro-esferes, és membre d’un panell de l’ONU sobre els impactes de la contaminació plàstica i ha assessorat la Comissió Europea, el G7 i el govern japonès sobre l’abast del problema.