L’European Research Council destaca la trajectòria de María Josefa Yzuel

Maria Josefa Yzuel

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Llum, l’European Research Council ha publicat una entrevista a la professora emèrita de la UAB María Josefa Yzuel en reconeixement a la seva trajectòria excel·lent en el camp de l’òptica.

18/05/2020

La revista The European Research Council Magazine, de l’ERC, ha publicat una entrevista a la professora emèrita del Departament de Física de la UAB María Josefa Yzuel, en reconeixement a la seva trajectòria excel·lent en el camp de l’òptica, amb motiu de la celebració el proppassat 16 de maig del Dia Internacional de la Llum.

Amb una dilatada producció científica amb enorme repercussió en diferents àrees de l'Òptica, la professora Yzuel ha treballat en sistemes òptics, en processat òptic d'informació i en polarització. La seva investigació ha permès una millor utilització dels moduladors espacials de llum en òptica difractiva. La investigació de la professora Yzuel ha tingut la seva aplicació i desenvolupament en àmbits com la imatge mèdica, on va proposar, per primera vegada, l'aplicació de tècniques específiques per a la millora de les imatges diagnòstiques.

Juntament amb la seva tasca acadèmica i científica, María Josefa Yzuel Giménez s'ha compromès i ha participat amb nombroses societats científiques, tant nacionals com internacionals. Va ser la primera dona a presidir la Societat Espanyola d'Òptica (1993-1996) i va ser secretària general de l'European Optical Society (1996-1998), càrrec exercit per primer cop per una persona científica espanyola. També va ocupar el càrrec de presidenta de l'SPIE The international society for Optics and Photonics l'any 2009.

Al llarg de la seva carrera ha defensat el paper de les dones en la ciència, visibilitzant la seva aportació al desenvolupament i progrés social. Des de la creació de l'Associació de Dones Investigadores i Tecnològiques (AMIT), contribueix a la defensa de la no discriminació i igualtat d'oportunitats entre dones i homes en l'acadèmia amb l'objectiu d'ajudar i promoure la incorporació d’investigadores novells a la carrera científica. El seu compromís la va portar a ser una de les fundadores del Grup de Dones en la Física de la Reial Societat Espanyola de Física.

María Josefa Yzuel va ser la presidenta del Comitè Espanyol de l'Any Internacional de la Llum, és presidenta del Comitè Espanyol del Dia Internacional de la Llum i és doctora honoris causa per la Universitat de Granada i la Universitat Miguel Hernández d'Elx.

Enllaç a l’entrevista:
https://erc.europa.eu/news-events/magazine/leading-light-photonics

 

 

Notícies relacionades

Totes les notícies