Jornada sobre la importància de l’Aprenentatge Servei a la UAB

Jornada sobre la importància de l'Aprenentatge Servei (ApS) a la UAB
La Fundació Autònoma Solidària va organitzar, el passat 14 de maig, una jornada per donar a conèixer la metodologia d'Aprenentatge Servei (ApS) i les possibilitats que ofereix per connectar la universitat amb la comunitat mitjançant projectes de compromís social.

15/05/2019

L'Aprenentatge Servei (ApS) és una proposta educativa que combina processos d'aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte en què els i les participants es formen treballant sobre necessitats reals de l'entorn amb l'objectiu de millorar-lo. L'aprenentatge servei és, doncs, un projecte educatiu amb utilitat social.

La relació circular que s'estableix entre l'aprenentatge i el servei genera una nova realitat que intensifica els efectes de cadascuna per separat. L'aprenentatge millora el servei a la comunitat, i el servei dóna sentit a l'aprenentatge, perquè allò que s'aprèn es pot transferir a la realitat en forma d'acció.

La Fundació Autònoma Solidària (FAS) va organitzar el passat dimarts 14 de maig una jornada per donar a conèixer la metodologia de l'aprenentatge servei i els projectes de compromís social, així com a instruments per introduir-los a les assignatures de la UAB i bones pràctiques realitzades a altres universitats.

L’acte va comptar amb una sessió de benvinguda per part de Josep Ros, Vicerector de Programació Acadèmica i Qualitat; i Maria Valdès, delegada de la rectora per a la Programació Acadèmica i Qualitat, que van introduir el procés d’institucionalització ApS a la UAB.

Posteriorment, Judit Rifà, representant de la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, va explicar la necessitat de promoure l’ApS, a través de la seva pròpia experiència; i José Luís Lalueza i Sílvia Blanch, experts del grup promotor de l’ApS, van comentar la idoneïtat i pertinència d’aplicar aquesta metodologia a la UAB.

A continuació, a les 10.30h, es va presentar el concepte d’ApS a través de tres mirades i punts de vista diferents:

  • Àlex Garcia, estudiant de Ciències Polítiques, va explicar la seva experiència fent el TFG amb ApS
  • Montserrat Llagosta, i Maria dels Àngels Calvo, van aportar la seva visió de l'ApS des del punt de vista del professorat
  • Dolors Llonch, presidenta de la Cooperativa l'Olivera i directora de Can Calopa, va mostrar la seva experiència com a entitat que ha rebut un estudiant
Finalment es va organitzar un mercat d’intercanvi de projectes on diferents entitats van compartir la seva experiència d’ApS.