Estudiants, veterinaris i investigadors, a la jornada científica sobre els zoos

JornadaZoos2019
La UAB ha organitzat, en col.laboració amb el Col.legi Oficial de Veterinaris de Barcelona, la jornada "Evolució dels zoos: aspectes a considerar", el dimarts, 29 d'octubre, a la Facultat de Veterinària, amb la presència de persones expertes en la temàtica a nivell internacional. És la primera vegada a Espanya que es fa una jornada que reuneix la comunitat tècnica i científica per abordar aquesta temàtica.

28/10/2019

Degut als efectes del canvi climàtic i al seu impacte en el manteniment de la biodiversitat, s'ha fet palès el paper dels zoològics en l'àmbit de la conservació del món natural. 

Degut a l'augment de la conscienciació de la població sobre els efectes del canvi climàtic i el seu impacte en el manteniment de la biodiversitat, s'ha fet palès el paper dels zoològics en l'àmbit de la conservació del món natural. És per això que la Facultat de Veterinària de la UAB ha organitzat -en col.laboració amb el Col.legi Oficial de Veterinaris de Barcelona- la jornada "Evolució dels zoos", el dimarts, 29 d'octubre. 

Alumnes de la facultat de Veterinària i professionals de la Veterinària han assistit a la jornada, que ha abordat, des de la perspectiva científica, aspectes d'ètica, de manteniment del benestar animal, de la funció pedagògica i com a centres d'investigació sobre la vida salvatge i de manteniment de la diversitat dels zoos.

"El canvi en la percepció de la societat envers els animals, que deixen de ser concebuts com mer instruments al servei de l'ésser humà per passar a ser considerats éssers vius als quals s'ha de respectar i cuidar, així com el creixent interés científic per la fauna salvatge, han estat claus en l'evolució d'aquests espais. Els zoològics continuaran evolucionat a mesura que vagi evolucionant el pensament i la perspectiva que té l'ésser humà de l'entorn que l'envolta", expliquen els organitzadors, per presentar la jornada en la qual hi participaran també experts internacionals.

El vicerector de Recerca i Transferència de la UAB, Armand Sánchez, la degana de la Facultat de Veterinària de la UAB, Maite Martín, i el degà del Col.legi Oficial de Veterinaris de Barcelona, Ricard Parés, han obert la jornada a les 9.30h del matí. 

Tot seguit, a les 10.00h, Javier Almunia, president de l'Asociación Ibérica de Zoos y Acuarios (AIZA), ha ofert la xerrada "La funció dels zoos en un món canviant". Els espais zoològics reben cada any uns 700 milions de visitants. "Són eines molt potents de senseiblització ambiental" ha explicat el president de l'AIZA. A més, aquests espais "són efectius en transmetre la biodiversitat", ha afegit, i ha citat diferents casos d'espècies que han reduit la seva amenaça d'extincio gràcies a la tasca desenvolupada en algun zoològic de reintroducció.

A continuació, el professor de Bioètica del Department of Veterinary and Animal Sciences de la Universitat de Copenhaguen, ha parlat d' "Aspectes ètics dels zoos".

El "Benestar animal als zoos" ha estat analitzat per Xavier Manteca, catedràtic del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la UAB.

A continuació, s'ha obert la discussió entre les persones assistents.

A la tarda, a les 15.30h, el responsable d'educació del Knowsley Safary Park (Gran Bretanya), Nikki Mallot, ha parlat de "La funció educativa dels zoos". I tot seguit, a les 16.30h, Miguel Angel Quevedo, veterinari del Zoobotánico Jerez, i Hugo Fernández, cap dels Serveis Veterinaris del Zoo de Barcelona, han explicat "La funció dels zoos en la conservació: una perspectiva veterinària". Per finalitzar, una discussió final.