Estudiants de la UAB guanyen els premis Ecotrophelia amb un pa de pessic fet amb farina de garrofa

GuanyadorsEcotrophelia2023
Els cinc estudiants guanyadors, amb la seva creació "Mugcake".

Un preparat de pa de pessic fet amb farina de garrofa, creat per cinc estudiants del grau de Ciència i Tecnologia dels Aliments de la UAB, ha guanyat els premis Ecotrophelia España 2023, que organitza la Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes (FIAB).

07/09/2023

El producte guanyador dels premis Ecotrophelia España 2023, organitzats per la Federació Espanyola d’Indústries d’Alimentació amb el suport del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), ha estat un mugcake, una preparació per a fer un pa de pessic amb farina de garrofa, creada per cinc estudiants de quart curs de Ciència i Tecnologia dels Aliments de la UAB: Glòria Rius Rodó, Marc Sañé Puigví, Laura Simón Martínez, Aleix Vázquez Pereyra i Blanca Marcó Grau. El seu tutor ha estat el professor de la Facultat de Veterinària Buenaventura Guamis. El professor Sébastien Bauer, que pertany al Departament d'Empresa de la UAB, els ha assessorat i ajudat en tot allò referent al màrketing i economia del producte. A la final, que es va celebrar el 5 de setembre a la Fundació Alícia, hi van arribar sis equips de les universitats de Barcelona, València, León, Politècnica de València i la UAB.

Aquest mugcake és un producte innovador que permet la preparació d'un pa de pessic en una tassa, només amb farina de garrofa, una beguda vegetal i un microones. Aquesta creació ha destacat pel seu enfocament en la simplicitat d'ús i els ingredients sostenibles, fent servir la farina de garrofa com a alternativa saludable i respectuosa amb el medi ambient.

“El premi és una mostra de la creativitat exemplar dels nostres estudiants, que han demostrat el seu compromís amb la innovació i la sostenibilitat en el món de l'alimentació”, ha afirmat el degà de Veterinària, Manel López Bejar.

El mugcake no només ofereix una opció deliciosa i ràpida per als amants dels pastissos, sinó que també redueix el consum d'energia i l'ús de recursos gràcies al senzill procés de preparació que pràcticament només requereix una tassa i un microones.

Els estudiants de la UAB que han ideat el producte assenyalen que "també pretenem estimular el cultiu de garrofers: són de secà i les seves arrels ajuden a la lluita contra la desertificació perquè fixen la humitat del sòl".

Un altre dels punts posititus del producte és que es pot etiquetar com a sense gluten i apte per a vegans, a més de no tenir cap dels al·lèrgens que consten al Reglament nº 1169/2011. "Respecte la seva palatabilitat, tots aquells que l'han probat ens han comunicat que no s'esperaven que es tractés d'un producte que no conté xocolata i ha complert, o inclús ha superat, les seves expectatives", assenyalen els estudiants de la UAB.

Els guanyadors i el seu producte competiran a nivell internacional

El premi portarà els estudiants guanyadors a representar Espanya a la competició internacional Ecotrophelia Europea, on competiran amb altres propostes similars d'arreu del continent, una competició que tindrà lloc el 8 i 9 d’octubre a Colònia, Alemanya. 

El jurat d'aquesta catorzena edició del premi ha estat presidit pel director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, i format per representants del sector i l'Administració, com ara el director general d'Indústria Alimentària del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, José Miguel Herrero.

Els equips guanyadors recolliran els seus reconeixements en una cerimònia que se celebrarà el proper 26 d'octubre a Madrid, en el marc de la jornada d'innovació Alibetopías 2023.

Més informació: http://ecotrophelia.blogspot.com. 

Vegeu la presentació al seu perfil d’Instagram: @garrobites