Dolors Udina rep la Creu de Sant Jordi de la Generalitat

Dolors Udina
La tasca de la professora Dolors Udina en l'àmbit de la traducció literària ha estat distingida amb la Creu de Sant Jordi, que atorga la Generalitat. Udina és docent a la Facultat de Traducció i Interpretació de la UAB. Trenta persones i 24 entitats seran guardonades enguany.

18/07/2018

Dolors Udina, professora del Departament de Traducció i d'Interpretació i d'Estudis de l'Àsia Oriental de la UAB, ha rebut la Creu de Sant Jordi "per la seva intensa tasca en l'àmbit de la traducció literària, singularment de l'anglès al català". La Generalitat ha destacat que, entre les seves traduccions, hi ha "obres de dos premis Nobel, J. M. Coetzee i Alice Munro, i també La senyora Dalloway, de Virginia Woolf, amb la qual va guanyar el Premi de Traducció Crítica Serra d'Or el 2014". Enguany, trenta persones seran distingides amb la Creu de Sant Jordi, un dels màxims reconeixements que atorga la Generalitat. La cerimònia de lliurament va tenir lloc el 23 de juliol, al Palau de la Música Catalana (Barcelona).

Udina és llicenciada en història moderna i contemporània. Ha dirigit diversos tallers de traducció literària a les Biblioteques de Barcelona i és membre del consell de redacció de la revista Quaderns des de 2005. Forma part de la Càtedra Jordi Arbonès des de la seva creació, el 2003, i del Grup d'Estudi de la Traducció Catalana Contemporània. A les jornades de Traducció i Interpretació, ha presentat ponències sobre Jordi Arbonès i sobre la traducció a l'exili. Així mateix, va presentar les jornades de 2010, dedicades a Joan Sales. Les seves línies de recerca són l'estudi i la pràctica de la traducció de l'anglès al català des del 1939 al 2000. Enguany ha estat distingida també a la categoria de traducció en lengua catalana dels premis Ciutat de Barcelona per l'adaptació al català de la novel·la Els dimonis de Loudun (Adesiara), d'Aldous Huxley.

D'altra banda, entre les 24 entitats que han rebut també enguany la Creu de Sant Jordi, es troba la Fundació Proactiva Open Arms, guardonada "per la seva tasca de rescat i salvament de les embarcacions de persones refugiades a la mar Egea i al conjunt de la Mediterrània". Òscar Camps, fundador i director d'aquesta ONG, pronunciarà la lliçó inaugural del curs 2018-2019 del sistema universitari català, que tindrà lloc el 6 de setembre, als jardins del Recinte Modernista de Sant Pau, a Barcelona. L'acte s'emmarcarà dins de la celebració del cinquantè aniversari de la UAB i per això es desenvoluparà al primer espai que va acollir la Facultat de Medicina en els seus orígens.