«Descartades», l'exposició sobre la vida quotidiana de les dones grans a les zones rurals d'El Salvador

Exposició Descartadas

La Universitat acull la mostra «Descartades», un recull de quinze retrats fotogràfics i material audiovisual sobre la quotidianitat, la situació de pobresa i la vulnerabilitat d’una quinzena de dones adultes grans de les comunitats rurals de Tecoluca, El Salvador. La mostra s'inaugura el dimecres 1 de març, a les 13.30 h, tot i que es pot visitar del 30 de gener al 20 d'abril, de dilluns a divendres i de 10 a 19 h, a la Sala d’Exposicions UAB, situada a la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General.

21/12/2022

«Descartades» sorgeix de la mostra «Descartats», una exposició fotogràfica del mateix autor sobre les desigualtats que pateixen les persones grans en El Salvador i la resta de Centreamèrica

L’exposició fotogràfica és una adaptació del treball periodístic del seu autor, Marc Espín, que entre el 2016 i 2017 va visitar més de mig centenar d’habitatges de persones grans en quinze comunitats de Tecoluca, a la regió del riu Lempa, per investigar i documentar les seves condicions de vida. La mostra que documenta la situació d’abandonament en què es troben les persones majors de seixanta anys en El Salvador exposa les carències que pateixen a la seva vida quotidiana: salut, ingressos, desigualtats de gènere, educació, seguretat o habitatges dignes.

El recorregut fotogràfic busca fomentar la reflexió sobre la percepció de la vellesa, sobre les dificultats que afronten les dones adultes grans, les seves causes i els desafiaments que existeixen per envellir en un país en vies de desenvolupament. Segons el seu autor, «Descartades» es converteix en un “espai de conversa intergeneracional i interregional” sobre problemàtiques relacionades amb les persones grans, les dones, els drets humans i la cooperació internacional.

La mostra, impulsada originalment per la Fundació CORDES, l’Associació Rural de la Tercera Edat (ARTE) i la Coalició Nacional per a la Dignitat de les Persones Grans, està estructurada en tres vinils d’obertura i cinc blocs principals que fan referència a les diverses dimensions de la pobresa (ingressos, salut, hàbitat, educació i violències). «Descartades» és un recull de quinze retrats fotogràfics, cadascun d’una protagonista diferent d’una comunitat rural salvadorenya. Cada bloc conté un text introductori i cada una de les fotografies presenta un peu d’imatge que recull la història de les dones retratades.

Espín, que és professor del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB, presenta la seva exposició el dimecres 1 de març, a les 13.30 h. 

«Descartades» es pot visitar del 30 de gener al 20 d'abril, de dilluns a divendres i de 10 a 19 h, a la Sala d’Exposicions UAB, situada a la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General. Per a més informació detallada sobre els horaris i la programació pots contactar amb nosaltres mitjançant el correu electrònic cultura.enviu@uab.cat.

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS