Campanyes d’excavacions al Campus d’Arqueologia de la UAB

Campus Arqueologia UAB
Prop de dues-centes persones participen, fins a finals d’agost, en les excavacions arqueològiques i paleontològiques que es duen a terme a les seus del Campus d’Arqueologia, amb campanyes d’excavació, pràctiques de les assignatures de grau i cursos d’especialització.

04/07/2016

Des de mitjà juny s’estan duent a terme les diferents activitats relacionades amb la docència i la recerca arqueològica i paleontològica conduïda pels diferents grups i centres de recerca de la UAB. Aquestes tasques es desenvoluparan fins a finals d’agost per una àmplia àrea del territori català, en el marc del Campus d’Arqueologia i Paleontologia de la UAB.

L’estiu és el moment idoni per a dur a terme les activitats arqueològiques principals. La disponibilitat dels estudiants, un cop enllestit el curs, el bon temps i els llargs dies estivals, afavoreixen una gran concentració d’activitats relacionades amb la formació, l’excavació i el processament de les dades als laboratoris.

Els primers en agafar el paletí, el pic, el pinzell o la pala, han estat una seixantena d’estudiants del segon curs del Grau d’Arqueologia, que en el marc de les pràctiques obligatòries han pogut participar en les excavacions d’època romana de Torre Llauder i Can Rodón al Maresme i Puig Castellar, prop de Guissona, així com als jaciments neolítics de La Draga i les Mines Prehistòriques de Gavà. D’altra banda, en el marc de l’intervenció a Coro Trasito, al Pirineu aragonès, els alumnes de grau han pogut participar de les prospeccions arqueològiques de superfície al voltant del jaciment.

Al llarg del juliol i l’agost les altres seus continuen les seves investigacions a la recerca de noves dades. A la Seu de la Noguera aquest any es continuarà amb la recerca sobre el poblament humà Neandertal a Catalunya tant a la Cova Gran de Santalinya com al jaciment de la Roca dels Bous. A la Seu de la Vall d’en Bas les excavacions al jaciment neolític i de l’edat del Bronze de la Dou, continuaran la seva recerca sobre la morfologia d’un poblat prehistòric que presenta un gran fossat, fet excepcional al nordest peninsular. També a la Vall d’en Bas continuen els treballs d’excavació i adequació del poblat de l’alta edat mitjana de l’Aubert. Aquests treballs coincidiran amb la inauguració, el 17 de juliol, del nou Centre de Cultura i Natura de Can Trona, equipament adscrit a la seu de la Vall d’en Bas.

Una de les altres seus amb marcada activitat durant el juliol és la del Castellot de Bolvir, a la Cerdanya, poblat ibèric ceretà, romà i medieval que aquest estiu rebrà una vintena d’estudiants i col·laboradors disposats a continuar amb la recerca en aquest  jaciment estratègic que dominà gran part del territori ceretà.

Del 4 al 15 de juliol a la Seu de la ciutat romana d’Iesso, es desenvoluparà el X Curs d’arqueologia de Guissona, organitzat conjuntament amb el Museu de Guissona i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, per desprès reprendre les campanyes d’excavacions amb les que es pretén ampliar el coneixement de l’urbanisme d’aquesta important ciutat de la Segarra.

Les noves seus del Campus de Paleontologia de la UAB

Un fet que cal destacar és la incorporació en breu de dues noves seus enfocades a la recerca paleontològica, fruit de la col·laboració de la UAB amb l’Institut Català de Paleontologia i els ajuntaments d’Isona-Conca Dellà i Coll de Nargó. Els nous convenis contemplen la col·laboració de les diferents entitats en les tasques de formació, recerca i valorització de l’important patrimoni paleontològic del Pallars Jussà a través dels projectes de recerca, dels diferents graus i màsters de la UAB i del Museu d’Isona i la Dinosfera.