11nes Olimpíades de Geologia de Catalunya

Imatge de l'alumnat que va participar a la seu de la UAB
Participants fent l'examen teòric a la seu barcelonina de la UAB
El passat divendres, 28 de febrer, van tenir lloc les 11nes Olimpíades de Geologia de Catalunya. El mateix dia es van realitzar les proves simultàniament a Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona. 

24/02/2020

Les 11nes Olimpíades de Geologia de Catalunya van tenir lloc el passat 28 de febrer. Aquestes han estat organitzades per la Asociación Española para la Enseñanza de las Ciencias de la Tierra (AEPECT) juntament amb la Sociedad Geológica de España (SGE). El mateix dia es van realitzar les proves a Barcelona (Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona i Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa), Lleida (Universitat de Lleida), Girona (Universitat de Girona) i Tarragona (Universitat Rovira i Virgili).

Aquesta competició no és únicament a nivell autonòmic, sinó que abarca també el territori nacional i internacional. Els més ben classificats a la fase catalana participaran a la fase estatal que se celebrarà el 28 de març a Conca (Castella la Manxa). La fase internacional tindrà lloc del 16 al 26 d'agost a Tiumén (Rússia) i hi competiran estudiants de més de 40 països. 

Enguany la suma de participants ha arribat als 422 estudiants apuntats, majoritàriament de 1r i 2n de Batxillerat procedents de 57 centres d'arreu del territori català. La seu amb major participació ha sigut la de Barcelona amb 166 alumnes provinents de 22 centres que es van repartir en les 3 seus diferents: la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona i el Campus de Manresa de la Universitat Politècnica de Catalunya. Els representants a la fase estatal en seran 5: els guanyadors de cada subseu més els següents dos alumnes classificats amb millor puntuació a qualsevol de les subseus; així doncs els alumnes candidats a representar Barcelona a la final estatal de Conca, el proper 28 de març són, per ordre de classificació: Laura Molar (INS Isaac Albéniz, Badalona), Júlia Bonet Freixinet (Escola Sant Gregori, Barcelona), -aquestes dues primeres van ser participants de la UAB-, Dani Fernandez Martín (INS EL Cairat, Esparreguera), Carlos de la Vega Blanco (INS Infanta Isabel d'Aragó) i Laia Pineda (INS Pere Vives Vich). 

Tots els participants han rebut obsequis que han inclòs una taula dels temps geològics, mapes geològics de Catalunya, i els guanyadors de cada seu i subseus, un exemplar de l'Atles de Geologia de Catalunya, tots ells cedits per l'Institut Geològic i Cartogràfic de Catalunya. A més, el Geoparc de la Catalunya Central els ha obsequiat amb una sortida geològica guiada pel proper dissabte, 14 de març, en la que per primer cop es coneixeran tots els guanyadors catalans i on ja començaran a preparar-se per a la final estatal. 

La prova a realitzar va consistir en un test teòric i una prova pràctica en grup. En la primera prova havien de respondre 50 preguntes de geologia general. En la segona havien d'interpretar un mapa i tall geològic i identificar minerals, roques i fòssils que en alguns casos estaven relacionats amb el tall. A més, hi havia preguntes aplicades relatives a riscos, recursos i impactes geològics associades al tall. 

Coincidint amb aquesta jornada es van dur a terme algunes activitats en paral·lel, en el cas de la nostra universitat, la UAB, es va impartir la conferència "La sisena extinció" a càrrec de Joan Poch.

El 28 de febrer va començar una primera part d'una competició i esdeveniment molt més gran i, molts dels estudiants catalans que hi van participar, poden acabar passant una setmana d'estiu a Rússia competint contra estudiants d'arreu del món.