Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Prehistòria

Actualitat

Resultats de la cerca

  • Departament de Prehistòria de la UAB

    Eleccions a la direcció del Departament de Prehistòria

    Proclamació provisional de candidatures.

  • Esquelets jeient en proximitat amb aixovar ceràmic

    El que la ceràmica revela de la cuina prehistòrica centreeuropea

    L’anàlisi de traces de greixos en més d’un centenar d’atuells evidencia grans canvis en el consum i preparació d’aliments dels grups que van habitar l’Alemanya central entre el neolític i l’edat del bronze, i la seva relació amb innovacions en les formes i decoracions dels recipients. Així ho indica un estudi pioner, fet per investigadors de la UAB i l’Oficina Estatal de Gestió del Patrimoni i Arqueologia de Saxònia-Anhalt en aquesta regió, que va ser clau per al sorgiment de grans cultures prehistòriques, com les de les ceràmiques de bandes, de cordes i campaniforme i la d’Unetice, una de les primeres societats estat d’Europa. La investigació s'ha publicat a la revista PLoS ONE.

  • Grup d'estudiants atenent explicacions al Parc Arqueològic de les Mines de Gavà

    Pagesos, ramaders i miners: d'excursió pel Neolític del sud de Barcelona

    49 estudiants de primer curs del Grau d'Arqueologia de la UAB van fer una excrusió a la Cova de Can Sadurní (Begues) i a les Mines de Gavà (Gavà) per conèixer dos jaciments de primer ordre per la recerca sobre les primeres comunitats neolítiques de Catalunya.

  • Vista general del jaciment Roca dels Bous

    El CEPAP, reconegut en dos projectes per a la divulgació i la transferència de la recerca arqueològica

    Un programari estandarditzat i públic per al registre de les dades obtingudes a les d’excavacions i un videojoc hiperrealista per millorar la museïtzació del jaciment de la Roca dels Bous: aquests són els dos projectes que durà a terme els propers anys el Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria (CEPAP-UAB), en haver estar reconegut recentment per les convocatòries Indústria del Coneixement (IdC) de la Generalitat de Catalunya i Projectes en Col·laboració Publicoprivada del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

  • Dues dents d'ovella seccionades longitudinalment

    Les primeres comunitats pastorals del sud de la península Ibèrica van aplicar una gran diversitat d'estratègies en la gestió dels ramats

    L'estudi del règim alimentari d'ovelles de la Cova de El Toro (Màlaga) de fa 7.200 anys mostra com les pràctiques de gestió del bestiar en el Mediterrani Occidental al Neolític antic van ser molt més variades del que es pensava fins ara i reforça la hipòtesi que els grups neolítics del sud peninsular es caracteritzaven per la seva complexitat i una gran mobilitat pel territori. La recerca ha estat liderada per investigadors del Departament de Prehistòria de la UAB i publicada a PLOS ONE.