Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Geografia

9è Congrés d'EUGEO, Barcelona

18 set. 2023
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

9è Congrés d’EUGEO, Barcelona 4-7 de setembre del 2023. Geografia per al nostre futur comú.

EUGEO

El congrés del 2023 ha tingut lloc entre el dilluns 4 i el dijous 7 de setembre del 2023 a Barcelona, organitzat per la Societat Catalana de Geografia i la Universitat de Barcelona.

Aquest novè congrés d’EUGEO ha acollit sessions i comunicacions per presentar la recerca en Geografia arreu d’Europa sobre una àmplia varietat de temes, que conformen alguns dels reptes a què s’enfronta avui la humanitat i el planeta que comparteix. La Geografia, al centrar-se en la interacció entre les persones i el medi ambient, està molt ben situada per respondre les preguntes sobre l’estat del món i proposar solucions per al nostre futur comú, com recorda el lema d’aquest congrés.

El congrés ha tingut més d’un centenar de sessions sobre una diversitat de temes, relacionats, entre d’altres, amb cartografia, toponímia, sistemes d’informació geogràfica (SIG), incendis forestals, desenvolupament sostenible, Geografia política i geopolítica, reindustrialització, canvi climàtic, transport i mobilitat a diferents escales, turisme, espais públics urbans, didàctica de la Geografia, habitatge, zones rurals, urbanisme, ordenació del territori, renaturalització d’espais urbans, demografia, migracions, patrimoni geogràfic, paisatge, gestió fluvial, energia, cultura, cooperació transfronterera, perspectiva de gènere en Geografia, educació, regionalització, conflictes socioambientals, geohumanitats, augment del nivell del mar.

S’han inscrit més de 700 persones d’arreu d’Europa i fins i tot d’altres continents. El nombre de comunicacions i pòsters rebuts ha superat el miler. S’han donat 50 beques a estudiants universitaris de doctorat i s’ha comptat amb la participació de 45 persones voluntàries que han estat imprescindibles per al bon desenvolupament del Congrés.

Les sessions, totes únicament presencials, s’han fet a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, carrer de Montalegre 6, excepte la inaugural, que va tenir lloc a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, carrer del Carme 47.

Per primer cop un congrés d’EUGEO ha estat multilingüe: algunes comunicacions es van presentar en llengua catalana, així com en francès i castellà, tot i que majoritàriament van ser en anglès. Les sessions inaugural i de cloenda van comptar amb interpretació simultània en català, castellà, francès i anglès.

Més informació sobre EUGEO i els seus congressos

EUGEO és una associació de Societats Europees a Europa i fou creada entre 1994 i 1996, i des del 1997 funciona com una associació científica internacional de dret belga. L’objectiu de l’EUGEO és coordinar i promoure activitats de tots les societats de geografia de tots els països membres per tal d’avançar en el coneixement de la Geografia. Tanmateix, no té estructura administrativa pròpia. Consta d’un comitè executiu encapçalat per Zoltan Kovács (professor de Geografia de la Universitat de Szeged i membre de l’Institut Geogràfic del Centre de Recerca d’Astronomia i Ciències de la Terra d’Hongria) i Massimiliano Tabusi (professor de Geografia de la Università per Stranieri di Siena, Itàlia), president i secretari respectivament.

La Societat Catalana de Geografia (SCG), filial de l’Institut d’Estudis Catalans, n’és un dels membres des del 2004.

Cada dos anys EUGEO, a través d’algun dels seus membres, organitza un congrés europeu de Geografia, sobre els temes de recerca i d’ensenyament en aquesta disciplina. L’anterior congrés va tenir lloc a Praga en format híbrid del 28 de juny a l’1 de juliol del 2021, encara limitat en aforament per les restriccions de la pandèmia.

  1. 2007 - Amsterdam - Pathways for creative cities
  2. 2009 - Bratislava - Challenges for the European Geography in the 21st Century’
  3. 2011 - Londres - Geography's stake in Europe: People, environment, politics
  4. 2013 - Roma - Europe, what’s next?
  5. 2015 - Budapest - Convergences and divergences of Geography in Europe
  6. 2017 - Brussel·les - Geography for Europe
  7. 2019 - Galway - Re-imaging Europe’s Future Society and Landscapes
  8. 2021 - Praga - Sustainable geographies in the heart of Europe
  9. 2023 - Barcelona - Geography for our common future / Geografia per al nostre futur comú / Geografía para nuestro futuro común / La géographie au service de notre avenir commun

Dins de