Vés al contingut principal

Actualitat

Resultats de la cerca

 • IMG_NOT_UAB_100222_METAMAGIC

  El projecte MetaMagIC explorarà les propietats magnètiques de les metasuperfícies

  El Projecte “Magnetic Metasurfaces for sustainable Information and Communication Technologies” (MetaMagIC), coordinat per l'ICMAB-CSIC i amb participació de la UAB, investigarà l'eficiència i sostenibilitat dels dispositius magnètics utilitzats actualment en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació.

 • IMG_NOT_UBA_170322_OrbitaLLuna

  Proposen utilitzar l'òrbita de la Lluna per detectar ones gravitacionals

  Investigadors de la UAB, l'IFAE i l'University College de Londres proposen utilitzar les variacions en la distància entre la Terra i la Lluna, que es poden mesurar amb una precisió de tant sols un centímetre, com a un nou detector d'ones gravitacionals en un rang de freqüències que els dispositius actuals no poden detectar. La investigació, que podria obrir les portes a la detecció de senyals de l'univers primigeni, ha estat publicada a Physical Review Letters.

 • IMG_NOT_UAB_190422_MAGIC_explosion

  Els telescopis MAGIC detecten l'explosió nuclear d'una estrella vampir

  Un equip de recerca que s'integra a la col·laboració MAGIC, un consorci internacional amb la participació de la UAB, ha detectat raigs gamma de molt alta energia procedents d'una estrella nova recurrent a la Via Làctia. Els resultats d'aquestes observacions i els nous descobriments sobre aquestes explosions estel·lars han estat publicats recentment a la revista Nature Astronomy.

 • IMG_NOT_UAB_180122_DESI

  L'instrument DESI crea el mapa tridimensional més gran del cosmos

  L'instrument espectroscòpic per a l’energia fosca DESI ja ha cartografiat més galàxies que tots els estudis tridimensionals anteriors combinats, i tot just està començant. Al projecte hi participen, entre d’altres institucions, l’IFAE i l’Institut de Ciències de l’Espai, al campus de la UAB.

 • IMG_NOT_UAB_170222_FuncionsCervellSistemesMagnetics

  Reprodueixen artificialment les funcions d'aprenentatge i oblit del cervell amb sistemes magnètics

  Una recerca liderada per personal investigador del Departament de Física de la UAB ha aconseguit emular capacitats neuromòrfiques d’aprenentatge utilitzant fines capes d’òxid de cobalt. L’experiment, realitzat al Sincrotró ALBA, és un nou pas cap als ordinadors inspirats en el cervell.

 • IMG_NOT_100822_Quirals

  Demostració d'interaccions quirals en un sistema quàntic sintonitzable

  Investigadors de l'ICFO i de la UAB, a Barcelona, aconsegueixen demostrar interaccions col·lectives quirals entre àtoms refredats a les temperatures més baixes de l'Univers. El resultat és un sistema quàntic sintonitzable que es comporta de manera diferent de la seva imatge especular i es descriu amb una teoria de gauge, un dels pilars de la Física moderna. La fita s'aplicarà a la computació quàntica de materials i es publica a Nature.

 • IMG_NOT_UAB_090922_IFAE_TelescopiEinstein

  L'IFAE lidera un projecte internacional per preparar el camí cap al telescopi Einstein

  L'Institut de Física d´Altes Energies (IFAE), a la UAB, coordina el projecte  INFRA-DEV ET-PP d'Horizon Europe orientat a la construcció d’un observatori europeu d’ones gravitacionals. El projecte tindrà una durada de quatre anys amb un pressupost total de 3,45 milions d’euros i està format per centres de recerca capdavanters d’11 països.

 • IMG_NOT_25102022_Conferencia_climaicanvis

  "Algunes qüestions sobre el clima i els seus canvis"

  El Dr. Josep Enric Llebot Rabagliati, impartirà la conferència Algunes qüestions sobre el clima i els seus canvis, el dia 7 de novembre amb motiu del dia de Sant Albert, patró de les Facultats de Ciències i Biociències.

 • IMG_NOT_IMP_UABDIVULGA_transiciovidreliquid

  Nous avenços en la comprensió de la transició vidre-líquid

  Amb el pas del temps, els vidres es reestructuren cap a configuracions més estables que poden afectar les seves propietats. Atès que els vidres tenen moltes aplicacions pràctiques, conèixer com tenen lloc aquestes transicions és molt important. Personal investigador del Departament de Física de la UAB i de l'ICN2 explica com han estudiat els detalls de la transició vítria i han observat com la reestructuració per la qual el vidre transita a líquid no sempre és homogènia, depèn de la temperatura i no de l’estabilitat inicial del vidre.

 • IMG_NOT_IMP_121222_PremisNobel2022

  Conferències al voltant de la Ciència. Premis Nobel 2022

  Un any més, i amb motiu dels Premis Nobel atorgats l’any 2022, les Facultats de Ciències i Biociències celebren les “Xerrades al voltant de la Ciència”. L’esdeveniment tindrà lloc el proper 13 de desembre a les 13:00 hores a la sala d’Actes de les Facultats de Biociències i de Ciències.