Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Física

Actualitat

Tota l'actualitat

 • IMG_NOT_130624_Xerrada_IFAE_RafelEscribano

  Xerrada divulgativa de Rafel Escribano per a l'Associació d'Estudiants de Física de la UAB

  Rafel Escribano va fer la xerrada “Electroweak Symmetry Breaking”, a la Facultat de Ciències de la UAB, en el marc dels seminaris mensuals de pizza organitzat per l'Associació d'Estudiants de Física de la UAB, una delegació de l'associació d'estudiants RSEF.

 • IMG_NOT_140224_CafeCosmologiaMACBA

  Pren un cafè amb un cosmòleg al MACBA

  L’artista Lydia Ourahmane presenta en el MACBA (Museu d’Art Contemporani de Barcelona)  l'exposició “108 dies”, en què cada dia diferents persones i col.lectius hi exposen el seu pensament, treball, experiències, etc. Un dels dies està dedicat a la Cosmologia.

 • IMG_Dissabtes_Fisica_1

  24ª Edició Dissabtes de la Física 2024

  A partir del 10 de febrer i durant 5 dissabtes, la facultat de Ciències acollirà els 24ens Dissabtes de la Física. Una iniciativa del Departament de Física que té com a principal objectiu apropar la física i la ciència als joves preuniversitaris i motivar-los a conèixer el món que ens envolta d'una manera rigorosa i, alhora, entenedora.

 • IMG_NIOT_UAB_180123_FabrizioRompineve_

  Fabrizio Rompineve rep el Buchalter Cosmology Prize

  Fabrizio Rompineve, investigador del Departament de Física de la UAB i de l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE), ha estat guardonat amb el Premi Buchalter de Cosmologia per la seva recerca sobre les ones gravitacionals de l'univers primerenc.

 • IMG_NOT_IMP_301023_PrimerDispositiu

  Primer dispositiu sense cablejat elèctric per fer aparèixer magnetisme en materials no magnètics

  Investigadors de la UAB i l’ICMAB han aconseguit portar la tecnologia sense fils al nivell fonamental dels dispositius magnètics. L’aparició i control de les propietats magnètiques en capes de nitrur de cobalt (inicialment no magnètic) mitjançant voltatge, sense connectar la mostra a cablejat elèctric, publicada a Nature Communications, representa un canvi de paradigma que pot facilitar la creació de nanorobots magnètics per a biomedicina i sistemes de computació on els processos bàsics de gestió de la informació no requereixin cablejat.

 • IMG_NOT_251023_IFAE

  Col·loqui conjunt Departament de Física i IFAE: "New Ideas for hunting light dark matter" per Clara Murgui

  Col·loqui conjunt Departament de Física i IFAE:  "New Ideas for hunting light dark matter" per Clara Murgui

  Dilluns 6 de Novembre 2023 a les 11:30

  Semnri presencial. Sala graus (UAB Facultat Ciències i Biociències)

 • IMG_NOT_UAB_061023_PuntsQuantics_Nanonaparticules

  El desenvolupament dels punts quàntics semiconductors, premi Nobel de Química de 2023

  El premi Nobel de Química d'aquest any ha recaigut a Alexei Ekimov, Louis Brus i Moungi Bawendi pel desenvolupament de punts quàntics semiconductors. Aquestes nanopartícules, d'entre 2 i 10 nanòmetres, ofereixen unes propietats fascinants directament relacionades amb la seva mida petita. El professor del Departament de Física de la UAB i cap de grup de l'ICN2 Javier Rodríguez-Viejo va ser partícep del desenvolupament d'aquestes nanopartícules com a estudiant postdoctoral al MIT.

 • IMG_SerraHunterProgramme

  La Generalitat convoca 17 places del Pla Serra Húnter a la UAB

  En el marc del Pla Serra Húnter de la Generalitat de Catalunya per atraure i retenir talent, es convocaran 48 noves places de professorat lector i agregat, de les quals 17 s’oferiran a la UAB. El termini de sol·licitud comença el proper 18 de setembre i finalitzarà el 13 d’octubre.

 • IMG_NOT_IMP_UAB_130723_VidriosLiquidos

  Observen per primer cop a escala nanomètrica com els vidres es transformen en líquids en incrementar la temperatura

  Investigadors de la UAB i de l’ICN2 han desenvolupat una metodologia que permet per primer cop observar al microscopi, en temps real, què succeeix quan els vidres s’escalfen i canvien a una fase líquida sotarefredada, l’anomenada transició vítria. La recerca, publicada a Nature Physics, és de gran importància per a la criopreservació de proteïnes, de cèl·lules i de teixits vius, per a la fabricació de fàrmacs i dispositius electrònics o per a l’enginyeria de teixits, on aquesta transició entre vidre i líquid té un paper clau.

 • Euclid_web

  El telescopi Euclid s'enlaira per explorar l'univers fosc

  El telescopi Euclid de l'Agència Espacial Europea (ESA), amb participació de l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE), l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE-CSIC) i el Port d'Informació Científica (PIC), al campus de la UAB, ha estat llançat a l’espai. La missió aportarà informació sobre la matèria i l’energia fosques.