Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Física

Actualitat

Tota l'actualitat

  • NOT_IMP_UAB_031024_PremiosBBVA_2024

    Martí Perarnau Llobet rep el premi Investigador jove en física teòrica

    L’investigador del Departament de Física Martí Perarnau Llobet ha estat guardonat amb el premi Real Sociedad Española de Física-BBVA en la categoria d’Investigador jove en física teòrica. Perarnau s’ha incorporat recentment com a investigador Ramón y Cajal al Grup d’Informació Quàntica de la UAB.

  • IMG_NOT_260924_PremiosBBVCA

    Fallados los Premios de Física Real Sociedad Española de Física (RSEF) - Fundación BBVA

    Los Premios de Física Real Sociedad Española de Física-Fundación BBVA reconocen anualmente desde 2008 la creatividad, el esfuerzo y el logro en el campo de la física con el fin de servir de estímulo a los profesionales que desarrollan su labor tanto en la investigación, como en los ámbitos de las enseñanzas secundaria y universitaria, la innovación, la tecnología y la divulgación. Se presentan a continuación los galardonados en la edición de 2024 y la composición de los jurados.

  • IM_NOT_IMP_160924_GasMeta_Ariane

    Milloren la predicció de les emissions de gas metà dels aiguamolls costaners

    Un estudi internacional liderat per la investigadora del Departament de Física Ariane Arias-Ortiz, publicat a Global Change Biology, ha analitzat els fluxos de gas metà de més d’un centenar d’aiguamolls costaners o marjals dels EUA. L’anàlisi ha identificat els factors ambientals clau que influeixen en les emissions de metà i ha permès elaborar el conjunt de dades estandarditzades més gran sobre les emissions de gasos d’efecte hivernacle en aquests ecosistemes. Amb aquests dades es podran comptabilitzar amb més precisió els gasos d'efecte hivernacle i millorar els models climàtics.

  • IMG_NOT_130624_Xerrada_IFAE_RafelEscribano

    Xerrada divulgativa de Rafel Escribano per a l'Associació d'Estudiants de Física de la UAB

    Rafel Escribano va fer la xerrada “Electroweak Symmetry Breaking”, a la Facultat de Ciències de la UAB, en el marc dels seminaris mensuals de pizza organitzat per l'Associació d'Estudiants de Física de la UAB, una delegació de l'associació d'estudiants RSEF.

  • IMG_NOT_140224_CafeCosmologiaMACBA

    Pren un cafè amb un cosmòleg al MACBA

    L’artista Lydia Ourahmane presenta en el MACBA (Museu d’Art Contemporani de Barcelona)  l'exposició “108 dies”, en què cada dia diferents persones i col.lectius hi exposen el seu pensament, treball, experiències, etc. Un dels dies està dedicat a la Cosmologia.

  • IMG_Dissabtes_Fisica_1

    24ª Edició Dissabtes de la Física 2024

    A partir del 10 de febrer i durant 5 dissabtes, la facultat de Ciències acollirà els 24ens Dissabtes de la Física. Una iniciativa del Departament de Física que té com a principal objectiu apropar la física i la ciència als joves preuniversitaris i motivar-los a conèixer el món que ens envolta d'una manera rigorosa i, alhora, entenedora.

  • IMG_NIOT_UAB_180123_FabrizioRompineve_

    Fabrizio Rompineve rep el Buchalter Cosmology Prize

    Fabrizio Rompineve, investigador del Departament de Física de la UAB i de l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE), ha estat guardonat amb el Premi Buchalter de Cosmologia per la seva recerca sobre les ones gravitacionals de l'univers primerenc.

  • IMG_NOT_IMP_301023_PrimerDispositiu

    Primer dispositiu sense cablejat elèctric per fer aparèixer magnetisme en materials no magnètics

    Investigadors de la UAB i l’ICMAB han aconseguit portar la tecnologia sense fils al nivell fonamental dels dispositius magnètics. L’aparició i control de les propietats magnètiques en capes de nitrur de cobalt (inicialment no magnètic) mitjançant voltatge, sense connectar la mostra a cablejat elèctric, publicada a Nature Communications, representa un canvi de paradigma que pot facilitar la creació de nanorobots magnètics per a biomedicina i sistemes de computació on els processos bàsics de gestió de la informació no requereixin cablejat.

  • IMG_NOT_251023_IFAE

    Col·loqui conjunt Departament de Física i IFAE: "New Ideas for hunting light dark matter" per Clara Murgui

    Col·loqui conjunt Departament de Física i IFAE:  "New Ideas for hunting light dark matter" per Clara Murgui

    Dilluns 6 de Novembre 2023 a les 11:30

    Semnri presencial. Sala graus (UAB Facultat Ciències i Biociències)

  • IMG_NOT_UAB_061023_PuntsQuantics_Nanonaparticules

    El desenvolupament dels punts quàntics semiconductors, premi Nobel de Química de 2023

    El premi Nobel de Química d'aquest any ha recaigut a Alexei Ekimov, Louis Brus i Moungi Bawendi pel desenvolupament de punts quàntics semiconductors. Aquestes nanopartícules, d'entre 2 i 10 nanòmetres, ofereixen unes propietats fascinants directament relacionades amb la seva mida petita. El professor del Departament de Física de la UAB i cap de grup de l'ICN2 Javier Rodríguez-Viejo va ser partícep del desenvolupament d'aquestes nanopartícules com a estudiant postdoctoral al MIT.