Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Física

Actualitat

Resultats de la cerca

  • IMG_NOT_100822_Quirals

    Demostració d'interaccions quirals en un sistema quàntic sintonitzable

    Investigadors de l'ICFO i de la UAB, a Barcelona, aconsegueixen demostrar interaccions col·lectives quirals entre àtoms refredats a les temperatures més baixes de l'Univers. El resultat és un sistema quàntic sintonitzable que es comporta de manera diferent de la seva imatge especular i es descriu amb una teoria de gauge, un dels pilars de la Física moderna. La fita s'aplicarà a la computació quàntica de materials i es publica a Nature.

  • IMG_NOT_UAB_190422_MAGIC_explosion

    Els telescopis MAGIC detecten l'explosió nuclear d'una estrella vampir

    Un equip de recerca que s'integra a la col·laboració MAGIC, un consorci internacional amb la participació de la UAB, ha detectat raigs gamma de molt alta energia procedents d'una estrella nova recurrent a la Via Làctia. Els resultats d'aquestes observacions i els nous descobriments sobre aquestes explosions estel·lars han estat publicats recentment a la revista Nature Astronomy.

  • IMG_NOT_UBA_170322_OrbitaLLuna

    Proposen utilitzar l'òrbita de la Lluna per detectar ones gravitacionals

    Investigadors de la UAB, l'IFAE i l'University College de Londres proposen utilitzar les variacions en la distància entre la Terra i la Lluna, que es poden mesurar amb una precisió de tant sols un centímetre, com a un nou detector d'ones gravitacionals en un rang de freqüències que els dispositius actuals no poden detectar. La investigació, que podria obrir les portes a la detecció de senyals de l'univers primigeni, ha estat publicada a Physical Review Letters.

  • IMG_NOT_UAB_170222_FuncionsCervellSistemesMagnetics

    Reprodueixen artificialment les funcions d'aprenentatge i oblit del cervell amb sistemes magnètics

    Una recerca liderada per personal investigador del Departament de Física de la UAB ha aconseguit emular capacitats neuromòrfiques d’aprenentatge utilitzant fines capes d’òxid de cobalt. L’experiment, realitzat al Sincrotró ALBA, és un nou pas cap als ordinadors inspirats en el cervell.

  • IMG_NOT_UAB_100222_METAMAGIC

    El projecte MetaMagIC explorarà les propietats magnètiques de les metasuperfícies

    El Projecte “Magnetic Metasurfaces for sustainable Information and Communication Technologies” (MetaMagIC), coordinat per l'ICMAB-CSIC i amb participació de la UAB, investigarà l'eficiència i sostenibilitat dels dispositius magnètics utilitzats actualment en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació.

  • IMG_NOT_UAB_180122_DESI

    L'instrument DESI crea el mapa tridimensional més gran del cosmos

    L'instrument espectroscòpic per a l’energia fosca DESI ja ha cartografiat més galàxies que tots els estudis tridimensionals anteriors combinats, i tot just està començant. Al projecte hi participen, entre d’altres institucions, l’IFAE i l’Institut de Ciències de l’Espai, al campus de la UAB.