Qualitat i Innovació Alimentària
Qualitat i Innovació Alimentària
Els productes alimentaris utilitzats com a ingredients es poden desposseir d'algunes característiques nutritives no desitjades, o poden experimentar un procés de biofortificació per millorar els beneficis nutricionals. Mitjançant la combinació d'ingredients tradicionals o millorats, els productes alimentaris formulats poden satisfer les demandes nutricionals de la població. Investigació en noves tecnologies per a desenvolupar productes lactis més saludables, especialment centrats en la reducció de contingut de sodi i greixos i la utilització dels prebióticos per millorar els seus efectes beneficiosos per a la salut i millorar l'acceptació sensorial.
Investigadores i investigadors
Manuel Castillo Zambudio
Victoria Ferragut Pérez
Bibiana Juan Godoy
Jordi Saldo Periago
Antonio José Trujillo Mesa
Projectes
Avaluació de l'efecte del calostre en la qualitat de la llet i el formatge, i el seu possible ús per millorar el formatge baix en greix. 2021-2025
Finançat per: Universitat Nacional del Chimborazo (Equador)Investigador responsable del projecte: Davinia Sánchez Macía.El calostre és la llet inicial secretada pels mamífers després del part, la composició i propietats fisicoquímiques són altament dinàmiques i variables. L'objectiu d'aquest estudi és avaluar la presència de calostre en la llet de formatge, les seves característiques tecnològiques per produir formatge fresc i la maduració, i el seu possible ús per produir formatge baix en greix.
Creació duna cadena alimentària funcional sostenible: un camí cap a la neutralitat climàtica de la UE i la millora de la salut (PATHFOOD). Comissió Europea (HEU-101160011-PATHFOOD)
El projecte integra múltiples aspectes, des del subministrament de seleni amb sistemes de traçabilitat sòlids fins a mètodes innovadors de cultiu que augmenten el contingut de seleni minimitzant-ne l’impacte ambiental. A més, el projecte se centra en optimitzar les tècniques de processament d’aliments per preservar el contingut de seleni i desenvolupar productes alimentaris funcionals adaptats al consumidor. S’utilitzaran mètodes analítics avançats, com la cromatografia líquida d’alta resolució (HPLC) i la cromatografia en capa fina d’alta resolució (HPTLC), per analitzar el contingut i l’especiació del seleni. El compliment normatiu és una pedra angular del projecte, ja que garanteix la salut del consumidor i genera confiança en els productes alimentaris enriquits amb seleni.
Persones de contacte: Antonio J. Trujillo (Toni.Trujillo@uab.cat) i Victoria Ferragut (Victoria.Ferragut@uab.cat)
Desenvolupament de pa lliure de gluten a través de la formulació i alternatives tecnològiques per millorar les característiques sensorials, ampliar la vida útil i garantir les propietats nutritives.
Investigadores i investigadors
Marta Capellas Puig
En l'actualitat, els consumidors exigeixen cada vegada més productes alimentaris d'alta qualitat, segurs i saludables. Les emulsions nanostructurades poden tenir el potencial de protegir i millorar l’alliberament i l'activitat biològica dels compostos actius encapsulats comunament incorporats als productes alimentaris, com antimicrobians naturals i nutracèutics, tot protegint o fins i tot millorant les seves propietats funcionals.
Investigadores i investigadors
Victoria Ferragut Pérez
Bibiana Juan Godoy
Antonio José Trujillo Mesa
Projectes
Funcionalització de proteïnes alternatives mitjançant l'aplicació de tecnologies dinàmiques d'homogeneïtzació i ultrasons (FUNALPRO). Ministeri de Ciència i Innovació (MINCIN) (PID2023-150303OB-I00)
Les proteïnes alternatives i la seva inclusió en nous productes alimentosos és un dels temes més debatuts en la ciència i tecnologia dels aliments. Aquest és un desafiament perquè les proteïnes d'origen vegetal presenten propietats funcionals molt més limitades que les d'origen animal. D'altra banda, i coneixent l'increment en el consum de carn, l'aprofitament de subproductes d'escorxador, amb contingut elevat en proteïnes d'alt valor biològic és així mateix interessant com una forma de valorització d'aquestes despulles. Tenint en compte que la tendència mundial és l'augment creixent en el consum de proteïnes, les quals són majoritàriament d'origen animal, és obvi que això genera un problema de sostenibilitat, tant econòmic com mediambiental. L'objectiu general d'aquest projecte és millorar les propietats fisicoquímiques i funcionals de proteïnes alternatives mitjançant l'ús de tecnologies d'homogeneïtzació dinàmica (UHPH i MF) i US, i la seva aplicació en diferents productes alimentosos. Per a això s'han seleccionat diferents tipus de concentrats proteics d'origen vegetal (arròs i pèsol) i un d'origen animal procedent de l'aprofitament de la melsa porcina.
Persones de contacte: Antonio J. Trujillo (Toni.Trujillo@uab.cat), Victoria Ferragut (Victoria.Ferragut@uab.cat)
Modificació dels subproductes de la indústria alimentària i els aliments bàsics de baixa qualitat mitjançant processos bioquímics, biològics o físics per alliberar tot el seu potencial mitjançant l'obtenció de fraccions riques en alguns ingredients funcionals (com augmentar la proporció de fibra soluble o produir fraccions riques en pèptids bioactius) , o utilitzant l'ingredient modificat en la formulació de nous o millorats
Investigadores i investigadors
Bibiana Juan Godoy
Montserrat Mor-Mur Francesch
Jordi Saldo Periago
Antonio José Trujillo Mesa
Projectes