Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament d'Antropologia Social i Cultural

La Fundació Wassu UAB rep el premi Jaime Brunet 2022 a la promoció dels drets humans

27 juny 2023
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

La Fundació Wassu rep el Premi Internacional Jaime Brunet a la Promoción de los Derechos Humanos de la Universitat Pública de Navarra (UPNA).

Premi Fundacio WASSU

La fundació va ser creada a Gàmbia el 1999 per l’antropòloga Adriana Kaplan, professora del departament d'Antropologia Social i Cultural, per lluitar contra la mutilació genital femenina, aplicant el coneixement etnogràfic i antropològic del funcionament de la pràctica ritual des del terreny, a Gàmbia, però també des de Catalunya. La Fundació està vinculada a la FAS de la UAB, en la qual ha restat com a Fundació WASSU-UAB després de la jubilació de la professora Kaplan el juliol de 2022:https://www.uab.cat/web/fundacio-wassu-uab-1345793831393.html

Des de Gàmbia la Fundació Wassu ha treballat per aixecar el veto que prohibia parlar de la mutilació genital femenina (MGF) i fer una proposta d'un ritual alternatiu d'"iniciació sense mutilació". També ha realitzat estudis clínics que aporten evidència científica sobre les conseqüències per a la salut d'aquesta agressió, l'organització de fòrums internacionals per abordar la qüestió, la creació d'un Programa Nacional de Formació a professionals de la salut, el desenvolupament d'un currículum acadèmic juntament amb la publicació d'un manual en prevenció i atenció (incorporat a totes les escoles de Ciències de la Salut de Gàmbia) i, finalment, la promulgació el 2015 d'una llei que prohibeix la mutilació genital femenina en aquest país africà. La tasca de divulgació i formació s’ha exportat com a model a altres països africans.

Dins de